ПРЕЛАЗАК ИЗ КРАТКОГ У СРЕДЊИ ДОМЕТ: На сајму „Армија-2019“ први пут ће јавно бити приказан „Панцир-СМ“

Панцир-СМ

На петом Међународном војно-техничком сајму наоружања и војне технике „Армија-2019“ војни специјалисти и посетиоци ће се упознати са најновијим производом домаће војне индустрије – хибридним ракетно-топовскИм системом ПВО кратког/средњег домета „Панцир-СМ“. На претходним војно-техничким изложбама овај систем је демонстриран у скривеној форми, тачније прекривен са заштитном цирадом.


„Панцир-СМ“ – представља капиталну модернизацију руског противваздухопловног хибридног ракетно-топовског система кратког домета „Панцир-С1“. Верзија која ће носити ознаку „СМ“ ће користити нову ракету повећаног домета, као и нови радар са активном фазном решетком. Поред увећаног домета, ове ракете ће на својој путањи остваривати већу брзину кретања, а имаће и боље параметре прецизности.

Захваљујући овим унапређењима „Панцир-СМ“ ће моћи да обара ваздушне циљеве на даљинама и до 40км, што за 2х превазилази борбене могућности његове основне верзије. Такође, интеграцијом новог радара¹ ће значајно бити повећана зона детекције у откривању ваздушних циљева, која ће износити 75+км.

Претпоставка је да ће ова верзија система бити специјализована за борбу против различитих типова беспилотних летелица, укључујући и оне које имају изузетно мале димензије.

Поред ракета којим је опремљен овај систем, ту се налазе и спарени аутоматски топови 2А38 у кал. 30мм борбене каденце од 5,000 граната у минути. Борбени комплет једног „Панцир-СМ“ се састоји од најмање 1500 граната спремних за употребу. И за ове топове руска војна индустрија развија нову фамилију распрскавајуће муниције опремљене паметним упаљачима. Она ће се активирати у непосредној близини откривених беспилотних летелица, али и других летећих објеката као што су то нпр. крстареће ракете. Захваљујући интезивном и густом расејавању фрагмената пројектила после експлозије, рачуна се да ће ова муниција имати изузетно велики степен ефикасности. У сваком случају, далеко већи него што је то случај са данашњим гранатама.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Ефективни домет ових топова ће достизати 4,000 метара. Поред циљева у ваздушном простору, ови топови ће се могу употребити и за ватрено дејство по копненим метама, као што су различита оклопна средства лаке и средње категорије (оклопни аутомобили и транспортери).

Панцир-СМ
Панцир-СМ

Нови „Панцир-СМ“ је постављен на шасију оклопног возила К-53958 “Торнадо” (8х8). Како су навели специјалисти ради се о габаритнијем возилу које има масу од 21,000кг уз носивост која достиже 22,000кг. Њега покреће дизел мотор који генерише 450 коњских снага. Трансмисија је аутоматска.

Максимална брзина овог возила по уређеном путу достуже 90 км/час. Може да савлађује различите природне и вештачке препреке на путу (стене, зидови, ровови). Оклоп кабине може да задржи панцирно-запаљиви метак Б-32 испаљен из снајперске пушке СВД. Такође, знатно је ојачан и под возила које може да издржи експлозију нагазне мине или импровизоване експлозивне направе еквивалента 2 кг ТНТ.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је недавно изјавио да ће унапређени „Панцир-СМ“ бити готов до краја 2021. године када се и очекује његово постепено увођење у наоружање руске армије.


¹ Сверуски научно-истраживачки институт радарске технике (ВНИИРТ) је започео пројекат модернизације радарско комплекса који се налази у саставу хибридног ракетно-топовског система „Панцир-С1“. Основни задатак овог пројекта модернизације је повећавање способности откривања и захвата типичних и атипичних модела беспилотних летелица које се налазе у наоружању савремених армија.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *