ТРЖИШТЕ:Кинези са копијом совјетског тенка Т-54А освајају Африку

Кинези

Кинези ремонтовали и модернизовали Тип-59 (копију совјетског тенка Т-54А) и понудили га сиромашним афричким и азијским државама. Тенк ће бити опремљен глаткоцевним топом у калибру 125мм, динамичком оклопном заштитом и новим погоном који ће генерисати 800 коњских снага

Крајем прошлог месеца у кинеског граду Тјанцину је одржан сајам наоружања и војне технике DVEX-2019. Поред присуства великог броја различитих типова нове и унапређене борбене технике, Кинези су приказали и модернизовани тенк Тип-59, који је практично демонстрирао своје техничке способности на војном полигону који је интегрални део ове манифестације- преноси интернет портал РГ.

 

У овом моменту, оклопно-механизоване јединице које се налази у саставу кинеске војске располажу са око три хиљаде ових тенкова. Кинези у последње време постепено замењују ове тенкове савременијим решењима.

Међутим, Кинези немају намеру да замењену технику „изрежу“ и пошаљу на отпад. Кинески инжењери су за ове тенкове направили солидан пројекат ремонта и модернизације, и тако сређене их понудили страном тржишту. Овај тенк је сасвим коректно решење за сиромашне државе које себи не могу да приуште најсавременије типове основних борбених тенкова, а истовремено желе да имају солидне оклопне јединице у редовима својих армија.

Кинези
ВЕТЕРАН СА „КОРИДОРА И КОШАРА“:Србија модернизује чувене тенкове на стандард Т-55-Х

На пример, прошле године је постало извесно да је на модернизоване тенкове „око“ бацио Бангладеш. Ова земља има намеру да од Кине купи око 300 модернизованих „педесет деветки“. Поред Бангладеша, и Танзанија је намерена да набави додатну количину ових тенкова.

Ови тенкови по својим техничко-тактичким карактеристикама не одступају много за модернијим тенковима Тип 96А.

Кинески конструктори су уместо стандардног олученог тенковског топа у калибру 100мм, на модернизовану верзију тенка Тип-59 интегрисали глаткоцевни тенковски топ калибра 125мм опремљеног системом за аутоматско пуњење граната. Ова капитална модификација је знатно повећала ватрену моћ тенка. Поред основног наоружања, Кинези су овај тенк опремили и са новим нишанима.

Кинези
ВИДЕО:Специјалне јединице ФСБ са загонетним возилом „Фалькатус“ уништиле групу терориста [18+]

Један од захтева у пројекту модернизације „педесед деветке“ био је и повећање нивоа оклопне заштите тенка. У вези са тим, кинески инжењери су на основни оклоп додали елементе динамичке заштите. Такође, побољшана је и покретљивост тенка интеграцијом новог мотора снаге 800 „коња“. Унутар тенка су инсталирани и савремени системи везе.

Поред горе поменутих земаља, у последње време је за набавку овог тенка заинтересовано и неколико афричких држава.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *