АКТУЕЛНО: Неименовани извор из руске војне индустрије проговорио о систему „Тосочка“

Кинези

Нови руски тешки вишецевни бацач ракета „Тосочка“ (руска класификација „пламенобацач“) ће имати елементе вештачке интелигенције и биће знатно компактнији-мањих димензија у односу на своје претходнике ТОС-1А „Солнцепёк“/ „Буратино“.Ово је за интернет портал ТАСС рекао извор из руске војне индустрије.

 „Ми у овом часу тестирамо ТОС „Тосочка“ коју ће се од ранијих верзија одликовати имплементација елемената вештачке интелигенције, као и повећан ефективни домет оруђа. Овај систем је претрпео и одређене дизајнерске измене, тако да сада изгледа доста лепше: побољшана је његова ергономика, тако да овај систем тренутно нема конкуренцију у свету“- рекао је неименовани извор који долази из руске војне индустрије

Недавно је генерални директор компаније „Техмаш“ која се бави развојем овог система рекао да ће наредне године бити завршен блок тестирања за нови тешки ВЛР „Тосочка“. Данас је постало извесно да ће основна платформа на којој ће се базирати овај систем бити на точковима, за разлику од претходника ТОС-1А „Солнцепёк“/ „Буратино“, који су били на гусеницама.

Тосочка
ФОТО: На авио-митингу „Авиамикс“ судариле се две ваздухопловне бомбе од по 500кг док су падале на циљ

“Платформа-точкаш је изабрана на основу борбених искустава из Сирије и Ирака. Пнеуматици обезбеђују извођење брзог оперативно-тактичког маневра на великим удаљеностима. За разлику од гусеничара, ово возило неће захтевати ширу логистику за своје транспортовање, као што су то разне приколице и тегљачи који се користе у циљу очувања ресурса погонског мотора, али и заштите путне комуникације од оштећења које праве тешке гусенице. Једноставно, платформа на точковима има далеко дужи употребни ресурс, и свуда стиже на време, без претходне припреме”-недавно је истакао војни експерт Алексај Леонков.

Тосочка
УДАР НА С-400: Американци своје авионе F-35A наоружавају ракетизираним бомбама домета 560км

О ново ракетном бацачу је писао и немачки лист „Штерн“. Они си саопштили да се у Русији ради на модификацији ТОС-2 која ће бити инсталирана на платформи „Армате“ или на јединственој борбеној платфори „Бумеранг“ с тим што се прототип већ налази у производњи. Часопис пише да такав бацач пламена више нико нема осим Русије и регуларне сиријске војске.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *