У борбама са Талибанима заплењен Шмељ илити „Шејтан-труба“

Шмељ

Приликом извођења противгерилске операције у авганистанској провинцији Фарјаб, јединице афганистанске војске успеле су да заплене опасно совјетско/руско оружје РПО-А „Шмељ“. Ради се о ручном пешадијском оружју велике разорне моћи

У операцијама афганистанских снага безбедности у провинцији Фарјаб, заплељен је ручни бацач РПО-А „Шмељ“. Без обзира на своје мале габарите, граната испаљена из овог бацача има ефекат који је еквивалентан хаубичкој гранати кал. 152мм. Управо ради ове чињенице, али и свог карактеристичног изгледа муџахединини су током Афанистанског рата у којем је учествовао СССР „Шмељ“ прозвали „Шејтан-Труба“ („Шејтан“ у преводу на срб. значи „Ђаво“, примедба аутора)

Шмељ Авганистан
РПО-А “Шмељ”

Реактивный Пехотный Огнемет „Шмељ“ (срб Бумбар) је ручно пешадијско оружје које се у руској класификацији представља врсту пламенобацачког средства. Произвођач овог оруђа је конструкциони завод КБМ Коломна. Прве варијанте „Бумбара“ су у ОС СССР уведене крајем 80-их фодина прошлог века. Припада врсти оружја за једнократну употребу.

Користи три типа пројектила:

  • РПО-А је пројектил са термобаричном бојевом главом и његова основна намена је уништавање живе силе која је распоређена по фортификацијама (делимично или потпуно рушење отпорних тачака- кућа, делова стамбених зграда и сл). Овај пројектил има ефекат хаубичке гранате кал 152-155мм, тако да је његова разорна моћ импресивна.
  • РПО-З је напалм пројектил и његова основна намена је да високом температуром којом развија приликом детонације спржи циљ и све унутар њега и
  • РПО-Д ракета која као превасходан циљ има да направи димну завесу, тј да маскира покрете пешадије, тенкова од дејства непријатеља.
Шмељ
Српски и руски војници испробали ручне ракетне бацаче М-80 „Зоља“ и РПГ-26 „Аглењ“

Те-Та карактеристике:

Калибар: 93 мм

Дужина:

Лансер: 920 мм

Ракета: 700 мм

Тежина: Ракета са лансером: 11 кг

Комплет од 2 лансера: 22 кг

Домет: Минимум: 20 м Максимум: 1,000 м

Брзина ракете: 125 ±5 м/сек

Шмељ
РПО-А “Шмељ” у рукама авганистанског војника

Модификације

Основна верзија овог пламеног бацача је модификована у верзију „Шмељ-М“ и први пут је приказана на сајму наоружања и војне технике Eurosatory 2006. За разлику од основне верзије, верија са префиксом М је по габаритима лакша и има нешто мањи калибар 90мм. Ракета је унапређена, посебно њене перформансе као и бојева глава коју носи. Максимални домет модернизоване верзије је готово удвостручен и износи скоро 1,700 метара.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *