Руси добили 6,000 пушака АК-74М „Обвес“ недавно виђених у Србији

АК-74М

Контингент од 6 хиљада аутоматских пушака последње модификације АК-74М „Обвес“ испоручен је јединицама Централног војног округа, рекао је начелник службе ракетно-артиљеријског наоружања Михаил Кузин. Цео пројекат је део Државног програма опремања руске армије савременим видовима наоружања и војне опреме.

Модернизовану аутоматску пушку ће добити мотострељачке и извиђачке јединице. Ради се о модификацији аутоматске пушке АК-74М калибра 5,45мм која носи име „Обвес“- преноси интернет портал РГ.

Пројекат модернизације аутоматске пушке Ак-74М „Обвес“ је пре свега усмерен на повећање прецизности приликом ватреног дејства, као и на унапређење комплетне ергономичности оружја. Ова модернизације је посебно употребљива код борбено најексплоатисанијих јединица руске армије, какве су мотострељачке и ваздушно-десантне јединице.

АК-74М
Руски падобранци стигли у Србију са модернизованим пушкама АК-74М „Обвес“

Пушка је опремљена савременим нишанским комплексом који за 1,5х повећава борбену ефикасност оружја. На врху пушчане цеви се налази унапређени разбијач ватре који далеко квалитетније прикрива борца приликом борбе у ноћним условима. На пушку је монтирана пикатини шина на коју се могу додати различити тактички додаци, као што су предњи рукохват, тактичка батерија, ласерски индикатор, инфрацрвени осветител. Дужа пикатини шина се налази се горње стране оружја, док су две краће монтиране бочно, са обе стране. На дужу шину се може интегрисати различити модели колиматорских и оптичких нишана. Пушка има могућности интеграције савремених подцевних бацача граната, а компатибилна је и са провидним оквирима помоћу којих стрелац има визуелно контролу над бројем преосталих метака.

АК-74М
ЕЛИТА НА ДУНАВУ:Српски “соколови”се упознали са пушком АК-74М “Обвес”

Специјална верзија аутоматске пушке АК-74М „Обвес“ са којим ће се опремити извиђачке групе спецназа, имаће у свом комплету и пригушиваче.

Ову пушку су на вежби „Словенско братство-2019“ која је недавно одржана у Републици Србији, користиле ваздушно-десантне једнинице руске војске. Са квалитетима ове пушке су се упознали припадници Специјалне бригаде Војске Србије, ако и белоруски ваздушно-десантни контингент.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *