Бојеви АК-12 и његов цивилни брат TR3: У чему је разлика?[ВИДЕО]

АК-12 разлике са цивилном верзијом

Врхунски руски стрелац светске репутације Георги Хубич објаснио разлику између војне аутоматске пушке АК-12 и њене цивилне верзије TR3

Видео-клип са успоредбом две аутоматске пушке публиковао је концерн „Калашњиков“. Специјалиста компаније, и мајстор практичног стрељаштва светске класе Георги Хубич, веома је сликовито објаснио у чему је разлика између наизглед, потпуно истих аутоматских пушака.

Највеће разлике се налазе на десној страни оружја. Код војне верзије аутоматске пушке АК-12 и његовог цивилног „близанца“ TR3, значајно се разликује регулатор паљбе, тачније његов механизам.

VHS-2
ПОГЛЕДАЈ>Хрватска пушка VHS-2 ушла у наоружање полицијских јединица Федерације БиХ

Војна верзија АП АК-12 има чак четири функције/степена на оружју који се подешава регулатором паљбе:

  1. АК-12 је закочен
  2. АК-12 се налази у аутоматском режиму рада/рафална паљба
  3. АК-12 дејствује са по два метка
  4. АК-12 дејствује јединачном паљбом

Цивилна верзија TR3 има само две функције на регулатору паљбе, а то су:

  1. TR3 је закочен
  2. TR3 је откочен, и може да дејствује искључиво јединачном паљбом

Код цивилне верзије аутоматске пушке TR3 је присутна још једна карактеристична разлика у односу на АК-12, а то је тастер са којим се блокира оса телескопског кундака.Он не дозвољава да се пушка помоћу механизма за регулацију паљбе откочи, док је кундак у склопивом/маршевском положају.

На левој страни измене се своде на тип обележавања војне и цивилне верзије нове пушке концерна „Калашњиков“. Код војне верзије АП АК-12 је урезан натпис 6П70. Док се код цивилног карабина налази званични лого произвођача пушке, њена ознака TR3 и натпис Made in Russia.

Уопштено о TR3

Полуатоматска пушка TR3 је први пут представљена 2017.године. Њена серијска производња је започела ове године. Оружје је максимално унифицирано са војном верзијом АП АК-12 и визуелно практично да и не постоје разлике између ове две пушке. Разлике сте могли да прочитате у гоњем делу текста. Сама пушка ће се производиту у два калибра: 5,45мм и 7,62мм.

Камион уништење
ПОГЛЕДАЈ>БОРЦИ ДНР УНИШТИЛИ ТРАНСПОРТНИ КАМИОН КрАЗ: Има погинулих украјинских војника

Капацитет оквира ће износити 10 метака, На врх цеви оружја је стављен компензатор трзаја са назубљеним врхом, као и шине Пикатини за качење великог броја тактичких додатака укључујући рефлексне и оптичке нишане. Ова шина се налази и са горње стране поклопца затварача. Нови оквири су делимично провидни што омогућава визуелно контролу количине преостале муниције од стране стрелца.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *