СТИЖУ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ Х-32: Њихова брзина износи 4,6 маха а домет 1000 км?

Крстареће ракете

Генерални директор „Дубненского машиностроительного завода» им. Н.П. Федорова“ Јегор Соловљев је изјавио, да ће у текућој години Министарство одбране РФ добити први контигнент нових крстарећих ракета које ће носити авио-платформе. Претпоставка је да нове крстареће ракете представља модел Х-32 који је посебно опасан против великих површинских бродова

„Да, у питању су нове крстареће ракете. У овој години планирамо почетак њихове серијске производње и комплетирање првог контигента за потребе Министарства одбране. Ради се о послу који ће нам обезбедити стабилну будућност у годинама које долазе“- преноси речи Соловљева интернет портал РИА Новости, позивајући се на извор из новине „Встреча“.

Наоружање
Србија ће производити наоружање за руске борбене хеликоптере

Према речима првог човека компаније која је иначе специјализована за производњу ваздухопловних ракета, то неће бити једини њихов производ који је наишао на висок интерес руског Министарства одбране. Ова компанија веома успешно послује и са осталим субјектима руске војне-индустрије која се бави производњом најсавремније борбене технике. Посебно је то индикативно са руским колосима из авио-индустрије („Сухој“ и „МиГ“), за које се праве посебни елементи опреме савременог ваздухоплова, као што су системи за противелектронску борбу и системи за допуну горивом у ваздуху.

Напомињемо да је у марту ове године први човек Министарства одбране рекао, да је Русија за последњих шест година за чак 30х увећала број крстарећих ракета високе прецизности.

ЗУ-23-2
ИСПАЉУЈЕ 8,000 ГРАНАТА У МИНУТИ: Иранци на бази совјетских топова ЗУ-23 направили своју „Шиљку“

Што се конкретно тиче нове ракете која је предмет овог текста, претпоставка је да се ради о моделу Х-32. Њена основна намена је борба против великих површинских бродова условног непријатеља. Ова ракета представља дубоку модернизацију ракете Х-22, која је представљала основно ударно ракетно наоружање авиона Т-22М. Нова Х-32 је у односу на свог претходника знатно мања, опремљена је новим типом мотора, а посебно се радило на повећању способности ракете да савлада противракетну одбрану непријатеља, која је ојачана системима за противелектронску борбу. Увећан је и њен максимални домет, који сада износи 1000 км.

Посебно је интересантна њена брзина лета која се налази на граници хиперзвука. Претпоставка је да су нови модели ракете способни да достигну брзину од 4.6 маха, што представља изузетно тежак задатак за пресретање америчким бродским противракетним системима Aegis.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *