Пилоти из 510.ловачке ескадриле: “МИГ-29 ЈЕ ОПАСАН ПРОТИВНИК!”

МиГ-29 МиГ

Вишенаменски ловци четврте генерације МиГ-29 су представљали одговор совјетске војно-ваздухопловне индустрије на појаву америчких авиона F-15 и F-16. Како се касније видело, радило се о летелици која је представљала изузетно велику опасност по западне пилоте, преноси интернет портал The Aviation Geek Club

Једна од земаља које је активно експлоатисала тактичке ловце МиГ-29 је била Источна Немачка. Ови авиони су продужили своју службу и после уједињења две Немачке, не само као део снага за брзо реаговање, него и у војним вежбама НАТО, где су играли улогу веома квалитетног и реалистичног условног непријатеља-преноси интернет портал РГ.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Први западни борбени авиони који су на оваквим војним вежбама учествовали заједно са совјетским авионима МиГ-29, били су пилоти из састава 510. ловачке ескадриле РВ САД опремљене ловцима F-16. Према речима капетана Мајка Макоја, који је био један од пилота из састава ове ескадриле, главна карактеристика совјетског ловца МиГ-29 је била висока маневарбилност на малим брзинама и систем за означавање циља који се налазио на кациги пилота. Амерички пилот је приметио, да је борба са овим авионима била слична као када су се вежбе радиле са ловцима F-18 Hornet. Ипак код совјетског ловца МиГ-29 је била једна кључна предност коју F-18 Hornet није могао да копира. А то су агилност и сирова снага овог апарата. Оба авиона су имали веома добре маневарске карактеристике при ниским брзинама, међутим код авиона F-18 је било проблема код убрзања приликом извођења оштрих маневара, те је често знао да се нађе у лошијој тактичкој позицији у односу на супарника. Поред тога, пилот који је управљао авионом МиГ-29 је могао да лансира ракету Р-73 на противнички авион ако се овај налазио под углом од 45 степени у односу на главну осу његовог лета.

МиГ-29 Србија Белорусија
СРБИЈА ЈАЧА ЗА ЈОШ ЧЕТИРИ АВИОНА МИГ-29: На примопредаји и српски министар одбране

Систем брзог захвата циља који се налазио на кациги пилота у авиону МиГ-29 је задавао огромне проблеме Американцима. Макој је напоменуо, да се овај систем показао далеко опаснијим него што се то испрва мислило: „Сваки пут када сам улетео у дуел са 29-ком, морао сам брзо да лансирам ИЦ мамце да би избегао ракете Р-73“- рекао је пилот. Са њим је сагласан још један пилот на ловцу F-16, потпуковник Гери Вест, који је био командант 510.ловачке ескадриле РВ САД. „Неколико наших пилота је чак помислило, да је употреба нишанских система на кацигама пилота на апаратима МиГ-29 довело „блиски ваздушни бој или dogfight“ у слепу улицу, тачније у ћорсокак из којег нема излаза.“ Међутим, касније се схватило да је амерички ловац F-16 ипак квалитетније решење када се ваздушна борба изводи на већим висинама, него на нижим, где је МиГ-29 суверено владао.

Капетан Макој и остали његови саборци су добили могућност да и сами управљају 29-кама. Они су се из првог лица могли уверити у недостатке које има овај авион. „Поглед из кокпита није било нешто што пилот ловачког авиона прижељкује, и овај детаљ нам је давао реалну предност“- рекао је он.

МиГ-29 Србија
“ВИТЕЗОВИ” УВЕК ДЕЖУРАЈУ: Авиони МиГ-29 са ракетама Р-60М чували српско небо у новогодишњој ноћи

Немачки капетан Михаел Рајбах, који је у то време служио на совјетским тактичким ловцима МиГ-29 је потврдио овај недостатак на који је указао амерички колега: „Поглед из кабине није тако добар, као на апаратима F-15 и F-16“. Према његовим речима, он не дозвољава да се истовремено одржи визуелни контакт са непријатељским авионом и изводе оштри летни маневри: „То може створити реални проблем, посебно у дуелу са габаритно малим авионима, као што је ловац F-16“- уверен је немачки пилот.

Још један немачки официр капетан Оливер Пранк је рекао, да МиГ-29 није пројектован за блиску ваздушну борбу. Њега је ратно ваздухопловство Војске ДДР употребљавало за пресретачке задатаке. „Авион је тако пројектован, да што пре достигне одређену висину, развије надзвучну брзину, по циљевима испали све ракете са којим је био опремљен, и истом се брзином врати у базиу одакле је полетео“- напомиње немачки пилот. Он је напоменуо, да је качење додатних резервоара на поткрилним носачима авиона, драстично ограничавала његове летне карактеристике. Са њима МиГ-29 није могао да лети брзином већом од звука.

Обалски ракетни систем тактичке намене „Рубеж-МЭ“
Представљена звезда сајма у Санкт Петербургу – РАКЕТНИ СИСТЕМ „РУБЕЖ-МЭ“

Без обзира на ове недостатке, Ми-29 је свакао страшан као непријатељ, мишљења је амерички капетан Мајк Макој. „Тестови су само потврдили оно што сам ја већ знао –  МиГ-29 има високу способност за блиску ловачку борбу, али у крајње ограниченом ваздушном пространсту. Међутим, одређена доза страха коју сам имао према њему је брзо исчезла, већ после прве заједничке војне вежбе“ рекао је амерички капетан.

Слично мишљење дели и амерички потпуковник Гери Вест. „Када су се западни пилоти по први пут срели са 29-ком, они су на њега гледали са извесном дозом страхопоштовања. Испред себе су имали авион који је у потпуности резултат совјетске војне индустрије. Летелицу коју су проучавали много година“

Author: URAN

1 thought on “Пилоти из 510.ловачке ескадриле: “МИГ-29 ЈЕ ОПАСАН ПРОТИВНИК!”

  1. Autor teksta je propustio da kaze dva kljucna detalja koji nazalost ne idu u prilog MiG u, a to je domet radara i domet raketa. Umesto toga on je analizu sveo na nivo duela iz 1943., a ne iz savremenog doba. Da je umesto 29 ke uporedjivao 31 cu to bi bila skroz druga prica. Jedino sto mi nemamo 31 ce, a i u sukobu sa fantomima pokazali smo samo veliko srce nasih heroja koji se zaboravljaju i nista drugo. I na kraju ne razumem cemu se pisu ovakvi tekstovi? Mi smo videli kako izgleda kada se sukobe 10ak raspalih MiG ova sa fantomima i bilo je nedaj Boze… a tek sto bi propast bila da se sukobe sa Rusima… i sada svako onaj koji misli da bi tu za nas bilo nesto dobro je obican blento.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *