„ПАЛМА“ КОЈА ИСПАЉУЈЕ 10,000 ГРАНАТА: У Санкт Петербургу приказан бродски ПВО комплекс

Палма ПВО комплекс

На војно-поморском салону који се одржава у Санкт-Петербургу, у правој величини је приказан модел хибридног ракетно-топовског противваздухопловног комплекса кратког домета „Палма/Палаш“. Са овим комплексом је већ опремљено неколико руских ратних бродова. Основна његова одлика је изузетно велика ватрена моћ артиљеријског оруђа

Интернет портал Военное обозрение је у свом тексту објаснило да се ради о јединственом систему. Основна намена ПВО система “Палма” је блиска заштита бродова од високопрецизног противбродског оружја које се може лансирати са различитих платформи.

У основи, овај систем је способан да уништи све типове ваздушних циљева на даљинама до 10,000 метара. Поред тога, „Палма“ је пројектована да задовољи строге критеријуме за испуњавање својих задатака, а то су изузетно велика ватрена моћ, прецизност ватре и заштита од противничког ометања. Према мишљењу руских војних експерата, ради се о једном од најефикаснијих бродских ПВО система који се производе у свету.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Противваздухопловни ракетно-топовски комплекс 3М89 „Палма“ се може монтирати на палубу ратних бродова различитог типа (фрегате/корвете), који имају депласман 500 + тона. Такође, „Палма“ се захваљујући својој компактности може наћи у наоружању и мањих пловних објеката какви су нпр. ракетни чамци.

Топовско наоружање се састоји од два 6-цевна ротациона топа АО-18КД кал.30мм, који поседују изузетно велику брзину гађања која сумарно достиже 10 хиљада граната у минути. Поред њих, на бојевом модулу „Палма/Палаш“ се налази и осам транспортно-ракетних контејнера у којима се налазе ПА ракете 9М337 „Сосна-Р“ максималног домета до 10,000 метара.

МиГ-29
Амерички пилоти из 510.ловачке ескадриле: “МИГ-29 ЈЕ ОПАСАН ПРОТИВНИК!”

Управљање целим комплексом је аутоматизовано. „Палма“ самостално бира најопаснији циљ, прати га и дејствује по њему. Наравно, команду за отварање ватре мора да донесе оператор који надгледа рад целог комплекса.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *