Кинези сматрају да је ово најстрашније руско оружје

Кинези

Према мишљењу новинара медијске куће Sina, најстрашније оружје које поседује руска армија је тешки вишецевни лансер ракета ТОС-1А „Солнцепек“. Кинези сматрају да овај систем може да „уништи цело село за мање од седам секунди“.

Бојеве могућности овог система, који је ушао у наоружање руске армије пре више од десет година, још дуго ће остати непревазиђене, сматрају Кинези.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

„У овом часу друге земље немају ништа слично у свом наоружању што би се могло супротставити руском оруђу“- напомиње аутор кинеског медија Sina.

Основни повод за конструкцију тешког вишецевног ракетног лансера ТОС-1А, била су ратна искуства која су стечена за време Битке за Грозни (Чеченија), где је у уличним борбама руска армија претрпела велике губитке. У борбеним операцијама које се одвијају у урбаној средини, отежано је учешће оклопне борбене технике услед скученог простора и великог броја ватрених тачака које се налазе у стамбеним јединицама, а које масовно користи потенцијални непријатељ.

Кинези
Снајперисти ДНР ликвидирали два припадника украјинске војске који су маскирали тенк [ВИДЕО]

ТОС-1А се базира на тенковској шасији и поседује велику мобилност. На оклопном гусеничару је монтиран вишецевни лансер који се састоји из 24 ракете, које се могу испалити за свега 7 секунди. Према кинеским изворима ефективни домет ракета које су лансиране из „Солнцепека“ достиже 12,000 метара, што је неупоредиво са дометом бацача пламена који се налази на специјалној верзији тенка, а који максимално износи 200 метара.

„Ракете које ово оруђе користи поседују два типа бојевих глава: запаљиве и термобаричне. Када ракета са запаљивом бојевом главом падне на циљ, долази до контакта запаљиве смесе и ваздуха услед чега настаје њена експлозивна активација.Приликом активирања ове смесе брзо се ствара пламени облак огромне температуре, који усисава сав кисеоник око себе. Ово је посебно смртоносно против непријатељске живе силе, која нема ни времена, нити могућности, да се заштити од оваквог напада“- напомиње се у материјалу.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *