Доналд Трамп пресекао: САД излазе из пројекта испоруке авиона F-35 Турској

Доналд Трамп

Амерички председник Доналд Трамп се на ову одлуку одлучио пошто је пре неки дан кренула практична реализација испоруке руског ПВО систем С-400 „Тријумф“овој земљи. Амерички војни врх страхује да ће Руси са својим стручњацима у потпуности „раскринкати“ ловца пете генерације F-35

Доналд Трамп је одлучио да прекине даљу испоруку ловаца F-35 Републици Турској. Он је ову своју одлуку појаснио потезима Анкаре која је на бројна упозорења из Вашингтона, ипак одлучила да набави руске ракетне систем великог домета С-400.

С-400 Турска прослава
Турци на улицама почели да прослављају набавку ПВО система С-400

F-35 је амерички вишенаменски ловачки авион пете генерације. Његова производња је почела 2006.године, а експлоатација у оперативним јединицама ратног ваздухопловства 2012.године. Производи се у три варијанте: стандардна варијанта за ратно ваздухопловство САД, варијанта са скраћеним или вертикалним полетањем која је развијена за Корпус морнаричке пешадије, и палубна варијанта за јединице ратне морнарице.

150 хиљада војника
РУСКА АРМИЈА НА НОГАМА: Владимир Путин превео у пуну борбену готовост 150 хиљада војника

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 Тријумф намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *