Амерички медији у својој анализи „сударили“ два ловца- руски МиГ-35 и амерички F-35

МиГ-35

На интернету се појавило поређење руског ловца 4++ генерације МиГ-35, који је по својим карактеристикама максимално приближен летелицама 5 генерације, и америчког ловца-бомбардера F-35. Без обзира на чињеницу да се не ради о апаратима исте генерације, анализа је утврдила да руски ловац у неколико параметара превазилази папрено скупог „американца“

Како преноси амерички интернет портал Military Watch, МиГ-35 је развијен као лака и јефтинија алтернатива тешком ловцу пете генерације Су-57. „МиГ-35 поседује низ предности, које ће му омогућити да и даље високо задржи своје позиције“ – наводи аутор у својој публикацији.

На ловцу МиГ-35 употребљена је технологија следеће генерације, авион поседује моторе са управљивим вектором потиска, снажну електронику и савремено наоружање за ударе по широком спектру циљева. Он има доста висок потенцијал за ваздухопловне операције успоставе ваздушне доминације у одређеном простору.Такође се може закључити, да је концепција овог авиона пребродила традиционалне недостатке када су у питању летелице лаке и средње категорије. На пример, МиГ-35 има побољшане параметре када је у питању плафон лета, оперативни долет, носивост убојног терета, али и ситуациону свесност летелице- преноси интернет портал РГ.

МиГ-29
Пилоти из 510.ловачке ескадриле: “МИГ-29 ЈЕ ОПАСАН ПРОТИВНИК!”

Радар који је интегрисан на овај авион поседује висок степен ситуационе свесности. Поред тога, МиГ-35 је борбено оперативан на висини која је за свега 5% мања у односу на америчке ловце F-15 и F-22,, док је његов долет за чак 50% већи, него код базичних варијанти авиона МиГ-29. Овакве карактеристике вишенаменском ловцу МиГ-35 омогућавају дубок продор у непријатељску позадину.

 „Главна предност ловачког авиона МиГ-35 се састоји од веома повољне синергије његових летно-техничких перформанси, са класичним карактеристикама ловца средње категорије, а то су ниски трошкови експлоатације и обуке, висока брзина лета и једноставност приликом техничког опслуживања, а такође и способности употребе кратких полетно-слетних стаза са некомплетних аеродрома у близини прве линије фронта“- преноси Military Watch.

Сухој
ШВЕДСКИ ГЕНЕРАЛ:Имамо авион који може постати „кошмар“ за руске ловце породице Сухој

Што се тиче трошкова техничког одржавања летелице и њене експлоатације, МиГ-35 спада у авионе који су по овим параметрима најефикаснији на свету. Ако ловачки апарати пете генерације, као што су амерички F-35 и F-22, захтевају далеко већа издвајања за њихово техничко одржавање, то је у случају МиГ-35 обрнуто. Наиме, аутор овог текста сматра да је овај авион јефтиније одржавати чак и од његовог претходника МиГ-29.

Амерички аутор је такође приметио, да F-35 у компарацији са МиГ-35 има слабије карактеристике када је у питању брзина и маневар. Брзина „американца“ је ограничена на 1.6 маха, док је истовремено МиГ-35 по овом параметру у равни са ловцима F-22 Raptor и Су-35. Поред тога, авион F-35 се по својим маневарским способностима налази у истој равни, или је нешто мало бољи, у односу на ловце четврте генерације. Што се тиче авиона МиГ-35 ради се о летелици изузетне маневарбилности која се може поредити са „краљем маневра”, ловцем 4++ генерације Су-35. Овакве карактеристике омогућавају 35-ици да избегне ракете класе ваздух-ваздух великог домета, што се за F-35 већ не може рећи.

Америчких долара
СУ-57 ПРОТИВ F-35: Иако се ради о авионима пете генерације између њих постоји битна разлика

И по арсеналу убојног терета ловац МиГ-35 превазилази F-35. Он може да понесе више наоружања, и када су у питању тоне, али и укупна количина појединачних бомби или ракета. Према одређеним изворима, руски ловац може да понесе и до 10 ракета на својим носачима, а да при томе минимално изгуби своје маневарске способности. Даље, руски ловац у свом наоружању има ракете домета и до 130км, док амерички ловац F-35 може да напада своје циљеве на даљини до 105км. Оваква тенденција ће се наставити и код авиона пете генерације, јер је очигледно да су Руси у ракетном наоружању класе ваздух-ваздух, остварили значајан напредак. Наиме, руска ракета великог домета К-77, која по речима америчког аутора може да погоди циљ на даљини од 190+км, поседује специјални систем навођења кога је практично немогуће избећи. Амерички аналог овој ракети AIM-120D може да оствари ефективни домет до 180км, а при томе нема сличну технологију навођења као руска ракета К-77.

Оно где амерички ловац F-35 има озбиљну предност у односу на МиГ-35 јесте невидљивост, која у одређеним мисијама може дати предност, али не у свим. Поред тога амерички авион се и даље третира као недорађен и непоуздан авион, који се веома тешко доводи до нивоа пуне борбене готовости.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *