У Турској представљен амблем елитног дивизиона „Зафер“ [С-400]

Дивизион "Зафер" Турска С-400

Турски дивизион ПВО „Зафер“ (срб. Победник) ће у свом саставу имати ракетне системе великог домета С-400 „Тријумф“ који су набављени у Русији. Његов главни задатак ће бити заштита ваздушног простора изнад најважнијих турских градова, у радијусу и до 400км

На интернет мрежи се појавио дизајн амблема којег ће користити први турски ПВО дивизион наоружан руским системима великог домета С-400 “Тријумф”.

Прве информације о преговорима између Русије и Турске о набавци система С-400 „Тријумф“ појавиле су се у медијима у новембру месецу 2016.године. После првих неформалних разговора, врло брзо се прешло на конкретне потезе који су регистровали потписивањем крупног купопродајног уговора вредног 2,5 милијарде америчких долара. Овај уговор је потписан 12.септембра 2017.године. Његова практична реализација је отпочела 12.јула ове године када је први тешки војно-транспортни авион Ан-100-400 слетео на турски војни аеродром, са првим елементима комплекса.

Дивизион "Зафер" амблем
Дивизион “Зафер” амблем

Тим поводом се огласио и први човек ове земље Реџеп Ердоган, који је у говору одржаном у Истамбулу поводом трогодишњице покушаја државног преврата изјавио, да је руски противваздухопловни систем С-400 најмоћнији одбрамбени систем на свету.

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 Тријумф намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км.

С-400 Турска
С-400 на шлеперима: Како Турци организују транспорт новопридошле борбене технике [ФОТО]

Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *