Хеликоптер Ми-17В-5 спасио групу америчких специјалаца [ВИДЕО]

Ми-17В-5

На интернет мрежи се појавио видео снимак на коме се види евакуација америчке групе специјалаца, која се нашла под ватром талибанских формација. У овој операцији је америчким снагама хитно упућен војно-транспортни хеликоптер руског порекла Ми-17В-5 који је евакуисао групу војника којима је претила сигурна смрт

Прошли месец се може окарактерисати као један од најтежих периода у новијој историји америчких специјалних јединица. У периоду од 24-30 јуна су погинула три припадника америчких „зелених беретки“ из састава 10 и 3. групе Команде за специјалне операције САД. Елитне јединице Војске САД су у овим операцијама учествовале у садејству са елементима противдиверзионих јединица, групом плаћеника и специјалним јединицама афганистанске армије.

Претпрљени губици су последица серије изненадних сукоба који су се десили на простору целог Авганистана. Највећи број ватрених контаката је регистрован у провинцијама Урузган и Хост, где су и погинули амерички специјалци.

Ми-17В-5 представља савремени вишенаменски војно-транспортни хеликоптер намењен превозу људства, а такође и терета, и то како у простору унутар кабине тако и на спољним носачима. Поред тога овај хеликоптер може да се примени и у класичним борбеним мисијама, јер је оспособљен да носи и убојна средства. Летелицом управља 3 члана посаде. Његова укупна носивост износи и до 4,500 кг терета. Може да транспортује до 36 путника, или 24 војника са пуном ратном опремом. Такође, у операцијама евакуације рањеника на носилима, може да прими до 12 тешко повређених војника.

Россия-1
На ТВ “Россия-1” се појавили будући српски хеликоптери [ВИДЕО]

Погонска група се састоји из два турбо-елисна мотора Климов ВК-2500 који генеришу излазну снагу од 2700кс. Ови мотори обезбеђују да хеликоптер под пуним теретом достигне брзину од 262 км/ч. Капацитет резервоара и економичност мотора омогућавају хеликоптеру практични долет и до 700км.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Ови хеликоптери се налазе у наоружању 890.мешовите ескадриле „Пегази“, која се налази у саставу 204.ваздухопловне базе која је базирана на аеродрому Батајница.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *