ЛАПСУС ИЛИ..:Бочне стране Лазар-3 отпорне на метак у кал.7,65мм?

Лазар-3 возило

Заменик команданта 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде копнене војске мајор Александар Грујић истакао је да су припадници пешадијских јединица Копнене војске изузетно задовољни што су у јединице пешадије коначно примили оклопно борбено возило Лазар- 3 које, према његовим речима, поседује изузетне маневарске карактеристике.

Међутим, оно што у очи упада јесте велика диспропорција у степену оклопне заштите возила. Наиме, према речима мајора Александра Грујића „ово возило може да заштити људство од калибара 12,7 мм са предње стране и муниције калибра 7,65 мм са бочне стране“- преноси званични интернет портал Војске Србије.

Иначе ради се о пиштољском калибру 7,65 х 17мм који углавном користе пиштољи и аутомати. У наоружању Војске Србије овај метак користе аутомати типа М-84 Шкорпион, као и пиштољ М-70 кога је произвела крагујевачка фабрика оружја.

Лазар-3 скриншот Војска Србије
Лазар-3 скриншот Војска Србије

Како се у тексту даље наводи, на простору војне базе „Југ“ која се налази код Бујановца, реализује се обука припадника Четврте бригаде која је недавно опремљена новим борбеним средствима. Целом догађају присуствује министар одбране Александар Вулин у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића.

Министар Вулин је истакао да се Војска Србије у складу са политиком председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, првенствено опрема и наоружава средствима из домаће производње, јер, како каже, наше је само оно што сами произведемо и технологија коју сами освојимо.

— У стању смо да обезбедимо одговарајућу технологију, а захваљујући политици штедње коју је водио председник Вучић, данас имамо новца да обезбедимо и нове набавке лазара. Очекујемо и наредне године, али и ове године да кренемо са новим набавкама одбрамбене индустрије Србије, да купимо још лазара за наше јединице и да наша војска и на тај начин може да каже да иде у корак са свим модерним армијама на свету — поручио је министар Вулин.

Српска војска се на војним камионима ФАП
Српска војска се на војним камионима ФАП припрема за далек пут у Русију [ВИДЕО]

Такође, он истиче да борбено оклопно возило „Лазар-3“ по својим карактеристикама задовољава највише светске стандарде.

— Лазари су уведени у наоружање и ово је велики подстицај за нашу одбрамбену индустрију Србије да сада, са много више аргумената, може да их понуди. По својим техничким карактеристикама они у потпуности задовољавају највише светске стандарде, могу да се носе са патријом или било којим другим прослављеним оклопним борбеним возилом пешадије, а по цени су веома конкурентни. Ово је наша памет, наше знање и сигуран сам да ће бити добар извозни посао — рекао је министар Вулин.

Оклопно борбено возило точкаш „Лазар-3“ има формулу погона 8×8 и урађено је по свим критеријумима водећих возила овог типа. Оно обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета, антитерористичкој борби, антигерилској борби, мировним операцијама, али и класичним сукобима.

Извор ВС

Author: URAN

1 thought on “ЛАПСУС ИЛИ..:Бочне стране Лазар-3 отпорне на метак у кал.7,65мм?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *