ЛИБИЈА: У борбама за Триполи примећен руски противтенковски систем 9К115 „Метис“

Метис ракетни систем Либија

Поред вођених ракетних система „Корнет“ зараћене либијске фракције употребљавају још једно изузетно ефикасно вођено оруђе 9К115 „Метис“. Захваљујући високом потенцијалу за модернизацију његова последња верзија 9К115-2 „Метис-М1“ има битно увећан ефективни домет ракете, као и пробојност њене бојеве главе.

Метис (индекс— 9К115, по класификацији НАТО AT-7 Saxhorn) представља совјетски/руски преносни противтенковски ракетни комплекс са полуатоматским навођењем ракете – SACLOS. Реч је о оружју релативно новије генерације. Развојни пут оружја је везан за компанију КБ Приборостроения из Туле. Његова основна намена је борба против фиксних и мобилних циљева који се налазе у видном пољу, са посебним акцентом на оклопна возила, али и упоришне ватрене тачке. У том смислу користи ракете са тандем-кумулативном и термобаричном бојевом главом.

Метис ракетни систем Либија
Противоклопни вођени ракетни систем “Метис”

Активно се у последње време користио у борби против формација Исламске државе, тачније у уништавању тзв „Џихад-мобила“ (руски сленг за минирана моторна возила којим управљају самоубице). Његова највећа предност је компактност и релативно мала маса у односу на друге системе сличне класе. Такође, потребно је свега десетак секунди да се комплекс из маршевског положаја пребаци у борбени и крене да дејствује.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

У борбеним комплету се поред лансирног уређаја налази 4-7 ракета које су херметички затворене у цилиндричним контејнерима. Комплекс најчешће опслужују 2-3 војника (оператер и 1-2 помоћника).

Корнет у Либији Триполи
ФРОНТ ЛИБИЈА: Хафтарове снаге употребиле чувене ракете „Корнет-Е“ у борбама за Триполи [ВИДЕО]

У односу на базичну верзију која је развијена још 1978. године, руски конструктори су модернизовали овај систем у верзијама 9К115-1 „Метис-М“ и 9К115-2 „Метис-М1“. Модернизација се односи на повећање ефективног домета ракете, њене брзине лета, као и пробојности њене бојеве главе. Последњу, најквалитетнију верзију система 9К115-2 „Метис-М1“ у свом наоружању имају војске Русије, Азербејџана, Сирије, Бангладеша, Малезије. Регистрована је појава ове варијанте комплекса и у либанском покрету Хезболах.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *