ТЕХНОЛОГИЈА ПРОШИРЕНЕ РЕАЛНОСТИ:Преносни ракетни систем 9К333 „Верба“ ће бити још убојитији

Лаки преносни ракетни систем ЛПРС Верба

Нови систем командовања лаким преносним ракетним системима „Верба“ ће омогућити тактичко обједињавање свих ватрених позиција у јединствен мрежни систем, преко којег ће се управљати у режиму реалног времена


Руски лаки преноси ракетни систем (ЛПРС) 9К333 „Верба“ ће бити опремљен новим нишанским уређајем који ће у себи имати елементе проширене реалности, док ће све његове лансирне јединице у оквиру јединице бити обједињене у јединствену бојеву мрежу, са којом ће њен командир управљати у реалном времену. Ово је позивајући се на изворе у руском Министарству одбране, пренео интернет портал „Известија“.

Панцир-С1
„Панцири-С1“ за један дан уништили преко 100 крстарећих ракета

Према овим изворима, информације о ситуацији у ваздушном простору и откривеним циљевима преносиће се од стране преносне радарске станице директно на дисплеј нишанске апаратуре које се налази на ЛПРС, а које ће бити обрађиване захваљујући систему проширене реалности. Ракеташ који је опремљен ЛПРС  9К333 „Верба“ ће на овај начин добити прецизне информације о захваћеном ваздушном циљу, далеко пре него што он уђе у зону коју ефективно покрива његов систем.

Како преноси руски интернет портал ТАСС, нови систем управљања ће омогућити обједињавање свих ватрених позиција опремљених ЛПРС 9К333 „Верба“ у јединствен мрежни систем, преко којег ће командовати у режиму реалног времена. Тако ће на пример командир ракеташког вода или батерије моћи са свог радног места директно да распоређује циљеве у односу на тактички распоред своје јединице, где ће ватрене посаде моћи директно на екрану да прате све параметре везане за додељен циљ. Такође, јединице ПВО које ће бити опремљене „Вербама“ ће добити специјално возило за командовање на формацијском нивоу ракетног вода и одељенско борбено возило ракеташа-стрелаца, која су способна да изводе активности осматрања ваздушних циљева и њиховог уништења.

У Министарству одбране су саопштили, да ће испорука бригадног комплета обновљених ЛПРС 9К333  „Верба“ бити испоручена до краја овог лета. Ова средства ће заменити комплексе који су базирани на породици ЛПРС 9К38 „Игла“.

Нешто више о ЛПРС 9К333 “Верба”


Руски конструктори из научно-опитног центра „КБ машиностроения“ успели су да развију нови ЛПРС који је по својим укупним карактеристикама представља дефинитвно најбољи систем таквог типа на свету. Ради се о ЛПРС 9К333 „Верба“, која је опремљена и новом ПА ракетом 9М336.

Палма ПВО комплекс
„ПАЛМА“ КОЈА ИСПАЉУЈЕ 10,000 ГРАНАТА: У Санкт Петербургу приказан бродски ПВО комплекс

Основни задатак „Вербе“ је борба против широког спектра ваздушних циљева, који масовно примењују средства за избегавање ракета опремљених ИЦ бојевих трагачима. Ово ће јој омогућити изузетно савремена мултиспектрална ИЦ самоновађена бојева глава која ради у три режима, ултраљибичастом и два инфрацрвена. Овакав самонавођени управљачки блок ће врло ефикасно распознавати лажне мамце и усмерити ракету ка правом циљу, и то у свим временским условима без обзира на прозрачност неба. Њена бојева глава се одликује изузетном разорном снагом, чију ударну моћ ће појачати и активација горива која се налази у телу ракете. Овакву експлозију ће тешко моћи да преживе и најжилавији ваздушни циљеви.

Значајно су повећани  хоризонтални и вертикални домети оружја у односу на претходне моделе. ЛПРС „Верба“ је способна да обори циљ на даљини и до 6400 метара, док је максимална висина примене увећана за читавих 1000 метара, и сада износи респектабилних 4500 метара.

Овакве карактеристике ЛПРС „Верба“ ће практично у потпуности онемогућити употребу тзв. фронтовске јуришне авијације и борбених хеликоптера, што до крајњих граница усложњава ефикасно извођење ваздушно-копнене борбене операције. Поред свега овога у комплету са „Вербом“ долази и компактни радар који у условима снажног против-електронског ометања може да открије ваздушне циљеве на даљинама и до 80км. На десетине оваквих радара и ватрених јединица могу да буду увезани у тактички управљачки пункт „Барнаул-Т“, што ће у огромној мери да повећа ефикасност ових састава.Ово је од изузетне важности јер су се до сада јединице наоружане ЛПРС, ослањале искључиво на своје очи. Поред њих је могло да прође „свашта“, а да они то и не примете. Сада то више неће бити случај. Сва заседна места ће да буду покривена минијатурним радарима који су преко „Барнатул-Т“ увезана са средствима ПВО средњег и великог домета. Сада ће оператери на ЛПРС имате знатно веће могућности када је у питању припрема за дејство по циљу који тек надолази. Ово је нпр. од изузетног значаја за ефективно формирање заседа и затварања ваздушних коридора када непријатељ у својој тактици масовно примењује крстареће ракете као своје основно средство у првој фази напада.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *