Генерал Мојсиловић: Имамо подршку Русије за изазове на Космету

Генерал Мојсиловић у Москви

Русија као стратешки партнер ће нам и даље пружати многоструку подршку, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, наводећи да имамо подршку руске армије за изазове на Косову и Метохији.

Генерал Милан Мојсиловић, који је био у службеној посети колегама у Москви, рекао је за Новости да су посебно анализирали ситуацију на КиМ и да је навео да једнострани потези Приштине угрожавају безбедносну ситуацију. “Добили смо подршку од руског војног руководства око тога како радимо у вези са Косовом. Наравно да смо посебно заинтересовани за безбедност Срба, не само на северу КиМ, већ у целој покрајини”, рекао је он.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Када је реч о припадницима Исламске државе који се враћају у регион, генерал Мојсиловић каже да се будно прати њихов повратак.”Када је реч о борцима са Балкана, у редовима ИД најбројнији су они са КиМ, затим Бошњаци из БиХ, а има и оних који живе у Рашкој облати”, навео је Мојсиловић.Што се тиче миграната који желе да се докопају Европе, каже да се њихов број смањује, али да је тренд тог феномена непредвидив.”Турска је успела да задржи велики број избеглица. Ми се трудимо да имамо под контролом тзв балканску руту миграната. Тренутно их је у Србији око 4.000″, казао је он.

На констатацију да НАТО на крије подозрење када су у питању наши маневри са Русијом, начелник Генералштаба ВС каже да на примедбе које долазе са Запада истиче да смо ми отворени и спремни за сарадњу и да вежбамо са свима.”Суштина тих активности је да нам та сарадња користи подизањем квалитета наших јединица”, рекао је генерал Мојсиловић.

Нова генерација топова за оклопна возила
ДАЛЕКОМЕТНИЈИ И ПРОБОЈНИЈИ: Осврт на нову генерацију топова за руска оклопна возила

Генерал Мојсиловић је подсетио на сада већ традиционалне војне вежбе са војскама Русије и Белорусије „Словенско братство“ као и БАРС (Братство авијатичара Русије и Србије) на којем учествују пилоти на ловачким апаратима. Посебно је важна сарадња са Руском Федерацијом у пословима врхунске обуке српских пилота на борбеним летелицама МиГ-29, али и школовања најбољих официра за обављање најодговорнијих дужности у систему одбране. У том смислу Србија је у Русију послала четири официра која су успешно завршила Генералштабну војну академију, док се пет пилота налази на практичном оспособљавању у чувеном Центру за обуку у граду Липецк. Овај тренд ће се у наредном периоду наставити.

 

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *