Удар РАКЕТОМ “КАЛИБР”: „Вышний Волочек“ опробао моћно оружје

Калибр ракета Бујан

Нови мали ракетни брод (МРК) из састава Црноморске флоте „Вышний Волочек“ је по први пут у оквиру бојевог гађања у Црном мору применио крстарећу ракету „Калибр“


 „У складу са планом реализације поморске војне вежбе Црноморске флоте, мали ракетни брод „Вышний Волочек“ је по први пут употребио ракету високе прецизности (ракета „Калибр“) – преноси саопштење руског Министарства одбране локални интернет портал „Крым-информ“.

Мета се налазила на удаљености од око 40 наутичких миља. Она је имитирала условни непријатељски ратни брод. Успешно дејство ракете и уништење циља је снимила беспилотна летелица.

Како је објавио интернет портал Взгљад, недавно на интернету појавио видео снимак брода „Вышний Волочек“ како пролази кроз Босфорски мореуз. Он је снимљен у пратњи спасилачког тегљача „Профессор Николай Муру“.

У фебруару месецу ове године се појавила информација о техничким проблемима на овом броду. Наиме, у питању је био погон кинеске производње. Кинески мотор је био постављен као замена за немачку опрему, која није могла да се испоручи услед санкција према Руској Федерацији.

Поједини руски медији сматрају да је кинески мотор непоуздан. По њиховим речима, појава тегљача подупире њихове индиције.Међутим, ове наводе су новембру 2018.године оповргли адмирали Владимир Комоедов и Игор Касатонов. Они су тада рекли да се ради о уобичајеној пракси.

МРК „Вышний Волочек“ је вишенаменски мали артиљеријско-ракетни брод новије генерације. Ради се о пловилу  класе 21631 („Буян-М“). Бродови су дугачки 74,1 метара, а појединачно њихов максимални депласман достиже 949 тоне.Погоне их четири дизел мотора који могу да генеришу и до 4500 коњских снага.Максимална брзина брода је око 28 чворова. При економичном раду мотора, њихова аутономија пловидбе достиже 4000км. Посада се састоји од 52 људи.

Бродове класе „Буян-М“ одликује снажна радарско-осматрачка станица 5П-26М1 „Позитив-М1“. Главна карактеристика ових бродова је способност удара по непријатељским циљевима који се налазе на великим дистанцама. За ове задатаке употребљавају крстареће ракете „Калибр“ (1х8 ракета). Бродови ове класе могу да буду наоружани и против-бродским суперсоничним ракетама „Оникс“. У перспективи и хиперзвучним ракетама „Циркон“.

Поред ударног оружја, „Буревестник“ је опремљен и савременим против-ваздухопловним артиљеријским системом АК-630М-2 „Дуэт“. Он се састоји из две спрегнута ротациона топа Ак-630 у калибру 30мм.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Овај модул има задатак да одбрани брод од различитих ваздушних објеката. То могу бити  непријатељски авиони, хеликоптери, крстареће и противбродске ракете. АК-630М-2 „Дуэт“ може да испали 10,000+ граната у минути. Захваљујући томе овај ПА систем може да неутралише било који циљ на даљини 4000 метара од брода.

У основи ово оруђе представља систем кратког домета, али у свом дијапазону ефективног домета представља изузетно потентно средство, захваљујући квалитетном радарском и оптоелектронском нишанском систему које интегрисан са топовима.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *