Руси ускоро тестирају СУПЕРСОНИЧНУ РАКЕТУ „ОНИКС-М“ која ће носити атомску бојеву главу

Оникс ракета

Компанија НПО машиностроения је развила нову крстарећу суперсоничну ракету која ће носити ознаку „Оникс-М“. Овај пројектил ће остваривати знатно већи ефективни домет од базичне варијанте противбродске ракете класе море-море и обала-море. Њена пробна тестирања се очекују до краја ове године

 „На бази оперативне крстареће ракете „Оникс“ конструисали смо нову варијанту која носи ознаку „Оникс-М“. Ова ракете ће моћи да оствари ефективни домет и до 800км“ – наводи интернет портал ТАСС.

Према речима извора „ракета је опремљена ефикаснијим системом навођења и са великом прецизности може да уништи како циљеве на површини мора, тако у земаљске циљеве“. Поред тога, ова ракете ће имати и повећани степен отпорности на противелектронска средства непријатеља- пише Взгљад.

Други извор из руског војно-индустријског компелкса је саопштио, да је нова верзија ракете требала да буде тестирана још у првој декади септембра. Тестирање је планирано у акваторији Баренцовог мора на полигону Северне флоте. „Међутим, пробна лансирања нису реализована због неопходности додатних провера опитних образаца ових ракета“ – рекао је овај извор. Све је померено за наредна два месеца. Извор је додао, да ће модернизована ракета бити опремљена конвенцоналном али и нуклеарном бојевом главом.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Габарити саме ракете и њене летно-техничке карактеристике су остале на нивоу базичног пројектила. Основна верзија ракете је тешка 3000 килограма и дугачка осам метара. Калибар бојеве главе је 670мм.Погони је тзв “Ramjet” мотор који је тежак 200 килограма. Са њим ракета може да достигне брзину од око 3000 км/час. Експортна варијанта ракете која носи ознаку „Јахонт“ може да погоди циљ на 300км, док верзија ракете која је искључиво намењена за потребе руске армије носи ознаку “Оникс” и има домет до 600км.

Калибр ракете Акула 941
ПОДВОДНИ РАКЕТОДРОМИ: Руси планирају да два преостала „Тајфуна“ опреме са чак 400 ракета „Калибр“?!

У првом делу путање ракета се наводи инерцијално са радарским висиномером, док у завршници путање у зависности величине циља команду над ракетом преузима моноимпулсна радарска глава за самонавођење која може да захвати циљ на даљини од 75км. Наоружана је пробојно-рушећом бојевом главом. „Оникс-М“ ће поред конвенционалне моћи да носи и нуклеарну бојеву главу.

Подсећамо да је развојна компанија НПО машиностроения (интегрални део корпорације „Тактичко ракетно наоружање“) саопштила да планира модернизацију суперсоничне крстареће ракете „Оникс“.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *