Кипрани приказали самоходну хаубицу Б-52 „Нора“ – моћни адут набављен из Србије

Б-52 Нора Кипар

На војној паради поводом Дана независности Кипра, по први пут је широј јавности приказана самоходна хаубица Б-52 Нора. Са ефективним дометом и до 56км, кипарска војска ће значајно унапредити своје ватрене могућности

Овај догађај је на свом Твитер налогу објавио кипарски министар одбране Савас Ангелидес. На фотографијама се види и српска самоходна хаубица Б-52 Нора.

Реч је о изузетно моћном оруђу које ће унапредити укупне борбене потенцијале кипарске војске. Ово се посебно односи на артиљеријску подршку копненим борбеним састава (омј), али и уништавање непријатељских циљева на великим даљинама.

Нора Б-52 (скр. од Ново оружје артиљеије) је самоходна хаубица. Настала је услед потребе за новом, брзом и покретном самоходном хаубицом која ће заменити стару.

Б-52 Нора Кипар
Б-52 Нора Кипар

Конструисана је на основу топа-хаубице 152 mm M84 НOРA-A са новим калибром 155 mm,монтираног на камион КамАЗ-63501 или ФAП-2632 са погоном 8×8. Уместо овога, могућа је и уградња топа Д-20. Једну батерију “Нора” чини шeст самоходних хаубица, једно до два возила за превоз и претовар муниције (логистичко возило), типа КамАЗ-43118 са погоном 6×6 и једно возило специјализовано за извиђање.

Поседује комплетну оклопну заштиту за посаду, оруђе и борбени комплет муниције против пешадијског наоружања и шрапнела. Повећана је и отпорност платформе на нагазне мине. Веома битне чињенице су повећање степена заштите резервоара за гориво и складишта за муницију – две критичне тачке сваког оклопног возила, укључујући ту и тенкове.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Ефективни домет са стандардним пројектилом је око 30км, а активно-реактивним 42км. Са специјалним типовима граната са реактивним елементима, Нора може да оствари удар по циљевима на даљинима 56+км. У току је развој артиљеријске муниције HE V-LAP. Њеним увођењем ефективни домет ће бити увећан на чак 67км.

ттт
НА ПЕШТЕРУ УПОТРЕБЉЕНЕ НОВЕ САМОХОДНЕ ХАУБИЦЕ Б-52″НОРА”: Циљеви успешно елиминисани

Поред кипарске армије која је набавила четири батерије самоходних хаубица Б-52 Нора, у свом наоружању је имају војске Мјанмара, Кеније, Бангладеша и наравно Србије.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *