Приказан први 96К6 „Панцир-С1“ који је ступио на тле Србије [ВИДЕО]

Панцир Србија

На војни аеродром Батајница је стигао војно-транспортни авион Ил-76МД који је превезао хибридни-топовско ракетни систем кратког домета „Панцир-С1“. Ово је први пут после ко зна коликог година, да једно овако модерно ПВО средство стигне на тле Републике Србије

Планирано је да су у Србију пребаци једна батерија ракетног система „Панцир-С1“ која у просеку има 4-6 ватрених јединица које могу да делују самостално. Она ће учествовати у војној вежби „Словенски штит -2019“ која ће се реализовати на полигонима Војске Србије на Батајници и Пасуљанским ливадама. Претпоставка је да се ради о купљеним средствима који ће остати у Србији.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.

Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Иначе ових дана је забележан снажна активност руске војно-транспортне авијације која је кренула пут Србије. Претпоставља се да је заједно са батеријом ракетних система „Панцир-С1“ пребачено и неколико елемената који су везани за далекометни систем С-400 „Тријумф“. На видео материјалу се заиста види неколико ватрених јединица са транспортно-лансирним контејнерима у коме се налазе ракете. 

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Остали, изузетно важни сегменти који чине овај систем за сада нису приказани, што не значи да неће. То се пре свега односи на аквизицијски радар великог домета 91Н6E или „велико око“ који је срце овог система, као и нишанске радаре 92Н6Е који управљају ватреним јединицама. Не треба заборавити ни командни пункт који све ове сегменте увезује у јединствен систем, укључујући везу са осталим јединицама радарско-осматрачког усмерења.

Миг-29 Батајница
Млади пилоти Војске Србије извели елементе блиског ваздушног боја на ловцима МиГ-29

За обимније и економски оправдано пребацивање целог дивизиона система С-400 „Тријумф“ потребно је употребити тешке војно-транспортне авионе Ан-124 „Руслан“. То се најбоље могло видети приликом његовог транспорта у Републику Турску.

Вежба „Словенски штит 2019“ ће се реализовати у рејону аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници и на полигону „Пасуљанске ливаде“, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије. Осим тога, на вежби ће бити коришћени и ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *