ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Шта би се десило када би се хрватски ловци сукобили са српским „Панциром“?

Хрватски ловци српски панцир

Појава тог система у Србији изазвала је велико интересовање регионалних, али и европских медија.Иако се ради о куповини само једног система, он свакако представља велики технолошки скок за противваздухопловну одбрану Војске Србије.  Шта би се десило када би се хрватски ловци сукобили са новом српског аквизицијом, питали су се хрватски новинари.

Нашег повременог сaрадника и доброг познаваоца руске војне технике, некадашњег новинара Денисa Крнића, питали смо за коментар српске куповине ПВО система „Панцир-С1“, али и како би се провели хрватски ловци у случају сукоба са овим оруђем- преноси хрватски сајт / Портал дневних новости.

„Лично бих свакако волео и да хрватска војска има исти или сличан систем. Иако се ради о куповини само једног система, он свакако представља велики технолошки скок за противваздухопловну одбрану Војске Србије. Овој држави  треба обнова комплетног ПВО, како трупног, тако и оног земаљског“.

„Панцир“ представља трупну ПВО, дакле за блиску одбрану важних објеката. Он због ограниченог домета није земаљска ПВО заштита, тако да у том смислу нема разлога за забринутост. Са једном батеријом се тешко може вршити квалитетна одбрана. Међутим, након првог обично дође и други, а у међувремену се посаде обучавају“.

Шта ви се десило када би се хрватски ловци сукобили са српским „Панциром“?

„Заиста не знам у каквој би констелацији односа, могло доћи до сусрета такве врсте. Који би то уопште био авион хрватског ратног ваздухопловства? F-16? Мираж? Но, кад већ питате…. У Сирији су прошле године израелски авиони F-16 и F-15 погодили један „Панцир”. Напад на такав циљ подразумева много авиона и разрађену тактику. Осим авиона који извршавају напад, потребни су вам ловци за заштиту нападачке групе, авиони за електронско ометање, те ловци који ће својим маневрима изводити варке.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Уз то, циљ је по свему судећи, погодила сјајна крстарећа ракета “Delilah” лансирана и навођена с једног од израелских авиона F-15. Дакле,

  • Хоћемо ли икада на један циљ послати целу ескадрилу?  Тешко.
  • Хоћемо ли икада имати пилоте толико обучене за нападе на земаљске циљеве те врсте?  Гледајући тренутно туробно стање у РВ Хрватске, сумњам. Хоћемо ли икада имати крстареће ракете? Нема ни теоретске шансе.
  • Хоће ли наша војна доктрина икада предвиђати лупање по циљевима суседних држава? О томе не треба трошити ни слова. Таква прича, коју фурају неки новинари, не вреди “ни липе”…
"Панцир-С1" Србија бојево гађање
5,000 граната у минути: „Панцир-С1“ показао моћ својих топова

Тај уништени руски „Панцир“ погођен је у тренутку кад је био изван функције, паркиран, чекајући укрцај борбеног комплета. Али добро, циљ је циљ. Погођен је, и вероватно је пилоту који га је нациљао донео нови чин.

Има још нешто. Показало се да се „Панцир“ може напасти ројем јефтиних дронова. Када пуцајући на такве мете потроши свој борбени комплет, лака је мета. „Панцир“ је добар, одличан, али није свемогућа бабарога- сматра хрватски војни аналитичар.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *