Руски и српски пилоти уз подршку хеликоптера Ми-8АМТШ десантирали руске војнике [ВИДЕО]

Руски и српски пилоти Ми-8АМТШ

У оквиру заједничке војне вежбе „БАРС-2019“ која се реализује у Астраханској области, руски и српски пилот су учествовали у операцији хеликоптерског десанта. Том приликом су остварени и ватрени удари невођеним ракетним зрнима С-8 приликом његове припреме.

Мешовите хеликоптерске посаде су реализовале све постављене задатке у другој етапи заједничке руско-српске војне вежбе „БАРС-2019“. Руски и српски пилоти су заједно са деловима десантних јединица руске армије, извеле вежбу у којој су спроведени сви елементи ватрене припреме десанта и искрцавања људства из хеликоптера Ми-8.

У самој акцији је учествовало 4-5 борбено-транспортних хеликоптера Ми-8. Ова група хеликоптера у којој се налазила десантна компонента, успешно је дошла у зону операције. Она је потом реализовала све елементе који су кључни у акцијама овог типа.

После неутралисања земаљских циљева непријатеља, уследило је искрцавање десантно-јуришне групе које је неутралисала позиције условног противника. Руски и српски пилоти су том приликом успешно решили све постављене задатке.

Хеликоптер Ми-8АМТШ развијен је на бази вишенаменског хеликоптера М8-АМТ. Овај хеликоптер кога су жаргонски прозвали „Терминатор“, представља незванично име за прототип ове машине која је први пут широј јавности демонстрирана још 1999. године на међународном авио-салону у Фарнбороу. У јединице ВРФ ушао је 2009. године. Експортна верзија овог хеликоптера означава се као Ми-171Ш.

Хеликоптер је задржао своје транспортне карактеристике, као и код ранијих верзија. Међутим, оно што је била главна новина у односу на раније верзије је интеграција читавог арсенала наоружања, који је практично исти као и код јуришне топовњаче Ми-24 „Хинд“, као и значајно повећање његове оклопне заштите која је решена уградњом металокерамичких оклопних плоча на виталне делове хеликоптера. Поред ових унапређења, у великој мери је реконфигурисана и његова авионика тј. управљачки кокпит.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Максимална полетна маса Ми-8АМТШ износи 13 тона. Његова максимална брзина износи око 260 км/ч, а оперативни радијус је 610 км. Хеликоптер може да понесе до 4 тоне различитог терета. У њега може да стане 26 војника (десантна пешадија) или 12 рањеника на носилима које спроводи медицински персонал. Посада се састоји од 3 човека, и чине је командир,  затим други пилот који је оператор на оружаним системима на хеликоптеру, и летни техничар који се такође налази у функцији нишанџије на митраљезима.

МиГ-29СМТ БАРС-2019
Почео „БАРС-2019“: Српски пилоти ће опробати своје вештине на ловцима МиГ-29СМТ

Погонске агрегате чине 2 турбоелисна мотора ТВ3-117ВМ који имају максималну снагу од 2100 кс. На модернизованим хеликоптерима Ми-8АМТШ-ВА интегрисани су новији и још јачи мотори Климов 2хВК-2500-03 са унапређеном трансмисијом, максималне снаге од 2500 кс.

Заједничка ваздухопловна вежба БАРС (Братство Авиаторов России и Сербии) је сада већ традиционална вежба која је, почевши од 2015. извођена сваке године. Ово ће бити пети БАРС а до сада је гостовање било наизменично. Прва вежба БАРС-2015. на којој су учествовали српски пилоти одржана је у Руској Федерацији

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *