Сиријски ракетни „монструм“ Golan-1000 пребачен на север Сирије

Golan-1000

Јуришни тешки вишецевни ракетни лансер Golan-1000 је после дуге паузе поново виђен у саставу елитне 4-те оклопне дивизије сиријске армије. Војни експерти сматрају да ово оруђе представља једно од најмоћних артиљеријско-ракетних средстава на свету. Калибар његове ракете износи 500мм, док маса бојеве главе достиже пола тоне.

Разорни вишецевни лансер Golan-1000 је фотографисан приликом транспорта ка граду Алепо. Заједно са њим су виђени и основни борени тенкови Т-72М1 који су на себи имали допунску оклопну заштиту (противкумулативне решетке прим.аутора).

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Војни експерти сматрају да Golan-1000 представља један од најмоћних ракетних бацача на свету. Калибар његове ракете износи 500мм, док маса бојеве главе достиже пола тоне. Прва информације о постојању овог система су се појавиле почетком 2018.године. Мобили тешки вишецевни бацач ракета Golan-1000 је монтиран на шасији школске верзије тенка Т-72, који је иначе служио за обуку возача на овом средству.

Што се тиче његове борбене примене, она је оцењена веома високом оценом. Ово средство је употребљавано у борби против терориста тзв. Исламске државе. Тешке бојеве главе су непријатељу наносиле прилично велику штету. Ракета се показала као изузетно ефикасна приликом разарања тешких утврђења у којима су се скривали терористи. Golan-1000 је дејствовао на оним нападним правцима где класична артиљерија није била од претерано велике помоћи.Све постављене задатке је реализовао са великим успехом.

По свему судећи Сиријци су успели да направе само један Golan-1000.

Што се тиче осталих оруђа која су настала на истом принципу, сиријска армија користи ВЛР Golan 65 и Golan 250. Ова средства су далеко мање снаге у односу на тешки Golan-1000, али и даље прилично ефикасна у односу на стандардну артиљерију. Њихова основна платформа су прерађена цивилна возила. Сиријски конструктори су развили и средства „средње“ категорије Golan 300 и Golan 400, која се монтирају на теретне камионе.

Поред фамилије домаћих ракетних лансера Golan, сиријска армија користи стандардне ВЛР БМ-21 „Град“ и руске тешкаше ТОС-1А „Солнцепек“ кога попут лансера Golan-1000 одликује термобарична ракета велике разорне снаге.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *