ВИДЕО: Сиријски Т-72 „кавез-тенк“ преживео погодак противтенковске ракете

Т-72 сирија тенк

Ради се о совјетском/руском тенку Т-72 који су Сиријци модернизовали тако што су на његов корпус надоградили велику количину противкумулативних решетки.Оне су „наверене“ практично са свих страна тенка, што му даје карактеристичан изглед.

Приликом операције за ослобођење сиријског града Марат ал-Нуман, сиријска армија употребава најбоље оклопне јединице које има у свом саставу. Тако је камером џихадистичке групе ХТШ која брани овај одсек снимљен покушај уништења овог средства (тенк Т-72) противтенковском ракетом.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Наиме, оклопно-механизована група сиријске армије је успела да пресече важну магистралну комуникацију М-5 са јужне и северне стране овог града. У овом моменту Марат Нуман се налази у полуокружењу са тенденцијом да ускоро око њега буде затворен комплетан обруч. Да ви спречили ове намере сиријске армије, џихадисти масовно користе противтеновске ракете и камиказа-возила са експлозивом.

На видео-материјалу се види покушај уништења сиријског тенка Т-72. Сиријци су овај тенк модернизовали тако што су на његов корпус надоградили велику количину противкумулативних решетки. Оне су „наверене“ практично са свих страна тенка, што му даје карактеристичан изглед кавеза. Ове решетке имају за циљ да спрече контакт противтенковске ракете са основним оклопом тенка. Током борбене експлоатације ова модификација се приказала као доста успешна, посебно када су у питању пројектили испаљени из ручних ракетних бацача РПГ.

Као што видимо, тенк је погођен, али је по свему судећи изджао погодак. Скоро у 90% случаја приликом продора кумулативног млаза у темк Т-72, долази и до активације борбеног комплета што доводи до страховите експлозије. Такође, висока вероватноћа да овај тенк ипак није уништен доказује и прекид видео-материјала непосредно после удара у циљ. Неписано је правило да џихадисти и по цену сопствених живота желе да документују комплетно уништење тенка, што је један од кључних сегмената њихове пропаганде. То се у овом случају није десило.   

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *