Сиријска армија извела удар по терористима тактичком ракетом „Точка-У“ [ВИДЕО]

Точка Сирија

Ракетни удар је изведен по утврђеним позицијама терориста који се налазе западно од града Алепо. За сада нема података о ефектима овог напада, осим да је циљ успешно погођен. Ракетни систем „Точка“ се захваљујући ракети која носи бојеву главу од готово 500кг одликује великом разорном моћи.

Треба напоменути да су тактички системи “Точка”, који се под шифрованим називом НАТО означавају као SS-21 “Скарабеј” (срб. Балегар), своју прву борбену премијеру на простору Сирије имали још крајем 2012.године. Рачуна се да је током рата у Сирији испаљено неколико десетина ракета овог типа. Она се пре свега употребљавала за прецизне ударе по изузетно важним циљевима непријатеља као што су објекти са командном структуром,по већим концетрацијама непријатељске живе силе, важнијим чвориштима у систему непријатељске одбране, складиштима наоружања,муниције и остале војне опреме итд. Ефекат дејства ових ракета је био изузетно позитиван, и то како у физичком, тако и психолошком смислу. Када је год ово оружје имало своју примену, као резултат његовог дејства је регистровано знатно смањене терористиче активности на захваћеном подручју.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Система „Точка“ може да уништи велики број копнених циљева на даљинима и до 70 км. Тежина ракете достиже 2000 кг, од чега на разорно-парчадну бојеву главу отпада око 480 кг.

Тренутно се у Сирији примењује модернизована варијанта овог система која носи ознаку „Точка-У“. Она се одликује повећаним степеном прецизности као и домета ракете која сада износи 120 км. Сиријски војни инжењери су овај систем додатно ојачали додавањем оклопна на лансирну јединицу, као и на пратећу логистичку машину која носи ракете и врши њено пуњење. Укупна тежина лансирне јединице која се налази на возилу-точкашу које има амфибијске карактеристике достиже 18 тона. Њу покреће дизел мотор снаге 300 коња. По путу ово возило са ракетом може да развије брзину и до 60 км/ч, док приликом форсирања водене препреке може да иде 8 км/ч. Са пуним резервоаром може да пређе дистанцу до 650 км. Посаду чине три војника.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *