ВИДЕО: противтенковска ракета поново изгубила битку против супероклопљеног тенка Т-72 Adra

Тенк Т-72 Adra

У Сирији је поново забележен видео снимак поготка у тенк који су направили и објавили оператори ХТШ на вођеним противтенковским системима. Терористи су погодили модификацију совјетског/руског тенка Т-72 Adra који се одликује појачаном оклопном заштитом. Руски војни стручњаци су на најновијем примеру допунили своју тезу да модерни сукоб захтева да оклопне јединице у нападу ватрено подржавају специјализована борбена средства ватрене подршке.

У борбама западно од града Алепа терористичке снаге ХТШ појачано употребљавају вођене противтенковске ракете. Тако је пре неки дан погођена модификација тенка Т-72 која носи ознаку Adra. Овај тенк се налазио у саставу 4-те тенковске дивизије сиријске армије. Међутим, без обзира на традиционалну вику коју сваки пут емитују терористи, Adra ни овај пут није уништена. Његова ојачана оклопна заштита је успела да заустави ракету. Тенковска посада је преживела овај напад без икаквих последица.

 

Видео са звуком погледај овде 

Према мишљењу руских војних стручњака најновија борбена дејства су још једном показала да оклопне јединице морају да имају адекватну ватрену подршку.

Једно от аквих решења које нуди руски војно-индустријски комплекс је тешко наоружани гусенични комплекс за подршку БМПТ „Терминатор“.

Подсећамо да је „Терминатор“ оспособљен да се ефикасно бори са свим савременим основним тенковима, борбеним возилима пешадије и другим оклопним средствима (транспортери, оклопни аутомобили), као и упоришним тачкама у којима је „ушанчена“ непријатељска жива сила.
БМПТ Терминатор
БМПТ Терминатор

Ударно ракетно наоружање се састоји од четири ласерски вођене противтенковске ракете „Атака-Т“ које су смештене у исти број транспортно-лансирних контејнера. Ову ракету одликује изузетно висока брзина лета, и према атрибуту брзине спада у најбрже ракете таквог типа на свету (њена брзина износи око 550 м/сек). Максимална даљина на коју се ракета лансира је 6 км, а на тој даљини она може да пробије сваки савремени тенк чији је оклоп ојачан динамичком заштитом. Поред тандем-кумулативне бојеве главе, ове ракете могу да носе и термобаричне бојеве главе које су веома ефикасне против живе силе противника.

Треба напоменути да напредне верзије ове ракете, са тандем бојевом главом, имају увећан домет који сада достиже целих 10км, а повећана је и њена пробојност која износи 1000мм+ хомогене челичне плоче, заштићене структуром динамичке заштите.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Поред ракета „Атака-Т“ на возилу се налазе и два аутоматска топа 2А42 у кал.30мм, који има борбени комплет од 850 граната. Ове топове је производио чувени завод „Туламаш“ из Туле. Топ испаљује муницију у калибру 30×165 мм, а балистичке карактеристике гранате су обезбеђивале ефективан хоризонталан домет до 4.000 метара (пробојност до 50мм хомогеног челика под углом од 60 ст.на даљини од 1.000м). За овај топ су развијена два типа муниције у калибру 30×165 мм, панцирни и фугасни. Топови су оспособљени да дејствују у јединачном и рафалном режиму паљбе. Са њима је спарен и митраљез ПКТМ кал.7,62х54мм, као и два аутоматска бацача граната кал. 30мм (сваки по 300 граната).

Маса овог возила достиже 44 тоне, док се његова посада састоји од пет људи. Максимална брзина на уређеном путу је 65 км/час, док са пуним резервоаром „Терминатор“ може да пређе 550 километара. Возило може да савлада ров ширине 2,8 метара, као и вертикалну препреку висине 0,85 метара.

Треба напоменути да је ово возило успешно завршило и тестирање у реалним борбеним условима у Сирији, где је приказало одличне резултате.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *