Сиријска армија на север земље довукла вишецевне ракетне бацаче БМ-27 „Ураган“

Ураган Сирија

У склопу здружене операције против терористичких снага која се одвија западно од града Алепо и регији Идлиб, сиријска армија у ову зону довлачи снажна артиљеријска средства. На овом простору је примећен и совјетски/руски вишецевни бацач ракета „Ураган“ калибра 220мм.

У операцији учествује око 10 хиљада најискуснијих сиријских бораца који на готово свим деловима фронта веома успешно потискују терористичке одреде исламистичке организације Хајат Тахрир аш-Шам. У офанзиви се посебно истичу јединице 25.дивизије „Тигрови“ и 4-та оклопна дивизија, којима потпомажу и вбр БМ-27 “Ураган”. Непријатељ том приликом трпи велике губитке у живој сили и техници.

Треба истаћи да су поменуте две формације у великом обиму снабдевене руских наоружањем и војном опремом. У њиховој техничкој и тактичкој обуци су учествовали и руски специјалисти. Према речима бројних стручњака сиријска дивизија „Тигрови“ је еквивалента ојачане механизоване бригаде руске армије, у којој се налази и тенковска чета опремљена обт Т-90С.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

БМ-27 „Ураган“ (Нато индекс 9П140) је самоходни вишецевни бацач ракета пројектован у Совјетском Савезу. Започео је са својом службом у совјетској армији средином 1970-тих година прошлог века. Ради се о лансеру који је монтиран на камионској платформи ЗИЛ-135ЛМ. Ово средство у рафалној паљби може да испали свих 16 ракета калибра 220мм за 20 секунди. Ефективни домет ових ракета 35,8 км. Плотунским ударом једно оруђе покрива површину од 426 хиљада м2. Маса једне ракете износи 280кг, док је укупна тежина напуњене лансирне јединице око 20 тона.

Ми-24П Сирија

„Летећи тенк“: Ми-24П издржао погодак гранате калибра 57мм? (ФОТО-СИРИЈА)

Сматра се да сиријска армија у свом поседу има 4-5 артиљеријских батерија које су опремљен вишецевним ракетним бацачима БМ-27 „Ураган“. Њихово разорно дејство против терористичких формација у Сирији је посебно уочено током ослободилачке операције сиријске војске у циљу заузимања Палмире. Ова операција се изводила у ½ 2016.године приликом чега је у потпуности разбијен елитни одред терористичке организације Исламска држава јачине 2 хиљаде људи, и ослобођена Палмира.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *