СИРИЈА:Колико су турских дронова оборили системи Бук-М2Э?

Бук-М2Э Сирија

Појавиле се информације о резултатима примене сиријских противваздухопловних система средњег домета приликом одбране ваздушног простора од напада турске армије. У тексту се посебно истичу учинци „ракеташа“ који опслужују ПВО системе 9К317 Бук-М2Э руске производње.

 
 
У тексту се посебно истичу учинци „ракеташа“ који опслужују ПВО системе 9К317 Бук-М2Э руске производње.

Сиријске ПВО јединице опремљене системима Бук-М2Э су укупно лансирале 25 ракета. Том приликом је оборенo 20 непријатељских беспилотних летелица. Две летелице су успеле да се спасу упркос оштећењима, док су три ракете промашиле захваћене циљеве.

 

Више од 60% непријатељских летелица је пало на територију која није под контролом сиријске армије.

Поред ракетних система Бук-М2Э по непријатељским летелицама су деловали и хибридни артиљеријско-ракетни системи „Панцир-С“ , и артиљеријски системи „Шилка“. Такође регистровано је дејство и осталих ПВО система, углавном кратког домета. Судећи по овим подацима Бук-М2Э је остварио резултат од 80% успешности. Сличан резултат је постигнут и током ваздушног напада на Сирију фебруара 2018.године, када су САД  са својим савезницима извели ударе далекометним крстарећим ракетама поморског и ваздушног базирања Tomahawk и Storm Shadow.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Такође, на основу ових података се може доћи до закључка да је турска армија за време операције у Сирији изгубила око 40 беспилотних летелица различитог типа.

Током ових активности сиријска армија је на нишану имала и турске борбене авионе који су се углавном кретали у близини сиријско-турске границе. Неформално, сиријска војска није хтела да обара борбене летелице зато што није имала намеру додатно да ексалира ситуацију, већ се углавном концентрисала на беспилотне летелице које су угрожавале сиријски ваздушни простор. Имајући у виду квалитет ПВО сиријске армије, нема никакве сумње да би у том случају и турски авиони претрпели велике губитке.

9К317 „Бук-М2Э“  представља експортну модификацију система Бук-М2, и намењен је за борбу против различитих ваздушних циљева на кратким и средњим дистанцама. Спада у системе средњег домета. Поред стандардних аеродинамичких циљева какви су борбени авиони, 9К317 „Бук-М2Э“ се веома успешно може борити и са крстарећим ракетама, тактичким балистичким ракетама, против-радараским ракетама, специјалним ваудохопловним ракетама класе ваздух-земља и сл.

АК-74М Сирија Саракиб

БИТКА ЗА САРАКИБ: у рукама“Тигрова“ примећене совјетске/руске аутоматске пушке АК-74М

За гађање читавог спектра ваздушних циљева, овај систем употребљава навођене ракете 9М317. Ове ракете, од којих је свака појединачно тешка готово 715кг, пресрећу циљеве и до 45 км по даљини, и 25 км по висини. Дворежимски ракетни мотор на чврсто гориво, даје „жустро“ убрзање овој ракети, која на свим параметрима своје путање лети брзином од око 4500 км/ч. Опремљена је радарском самонавођеном бојевом главом 9Э420, која ради у полуаутоматском режиму рада. Ракета 9М317 са великим степеном вероватноће пресреће циљеве који лете брзинама и до 4,200 км/ч, при чему исти изводе оштре маневре. Цео системи је веома отпоран на све типове против-електронских дејстава, који имају за циљ да омету откривање ваздушних објеката, као и успешно навођење ракете на циљ.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *