ДРАГОЦЕНА РАТНА ИСКУСТВА:Сиријци додатно модернизују оклопну заштиту руског Т-72М1

Додатна заштита тенка Т-72М1

Сиријска војна индустрија почела је са процесом додатне модернизације својих тенкова, која треба да донесе нови квалитет када је у питању оклопна заштита овог средства. Наиме, сиријски инжењери су осмисли вертикалне носаче за постављање противкумулативних решетки које треба да заштите тенк тамо где је он најслабији, а то је горња пројекција тенка (Т-72М1).

Током конфликта у Сирији масовност употребе невођеног и посебно вођеног противтенковског наоружања довело је до тога, да губици сиријске војске у једном моменту постану алармантни. Употреба савременијих система руске производње које је сиријска армија изгубила у борбама са милитантима (магацини, складишта), као и каснија појава западних система исте категорије у њиховим редовима, постала је смртоносна за најквалитетније тенкове (Т-72М1) које је поседовала сиријска војска.

 

Ово је натерало сиријске инжењере (укључујући и саветнике са стране) да хитно крену са модернизацијом свог тенковског и генерално оклопног парка. У наредних неколико месеци од активног почетка рада на новим пројектима, изашла је читава плејада оклопних возила који су са свих страна били заштићени противкумулативним решеткама (карактеристичан изглед птичијег кавеза из које вири топовска цев), унапређеним типовима динамичке заштите, као и ојачањима основног оклопа.

Ово је значајно смањило губитке оклопно-механизованих снага на фронту, посебно у борби против вођених пројектила и РПГ. Тенкови су значајно ојачани са фронталне и бочних страна, док је сектор у коме се налази мотор додатно заштићен.

Међутим, горња страна је остала незаштићена. На сву срећу ово се није морало хитно решавати јер терористи нису поседовали ваздухопопловне снаге (авиони,хеликоптери, бпл) који би могли да изведу напад на горњу пројекцију тенкова, нити су поседовали најсавременије противоклопне системе (Javelin) који имају овакву могућност. За таква дејства су поред претходно побројаних летећих платформи потребна и високопрецизна убојна средства која из даљине од најмање неколико километара могу да погоде свој циљ са максималним одступањем 1-1,5 метра.

Последња ексалација конфликта у коме се значајније укључила турска армија је на најбољи начин демонстрирала слабост тенкова у судару са модерним ударним беспилотним летелицама, које и свом саставу поседују високопрецизно наоружање. Ове летелице користе пројектиле који „природно“ погађају своје циљеве са горње стране. А то је управо страна која је за тенкове накритичнија.

На основу ове чињенице сиријска војна индустрија почела је са процесом додатне модернизације својих тенкова, која треба да донесе нови квалитет када је у питању оклопна заштита овог средства. Наиме, сиријски инжењери су осмисли вертикалне носаче за постављање противкумулативних решетки које треба да заштите тенк тамо где је он најслабији.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Сиријски инжењери су почели рад на неколико типова основних борбених тенкова које имају у свом саставу. Пре свега на тенковима Т-72М1 али и Т-55МВ. Као што видимо на фотографији модернизација подразумева заваривање четири носеће „штангле“ за бочне странице тенковске куполе, које ће омогућити интеграцију „кишобрана“ који ће се састојати од противкулумативне решетке која ће бити паралелно постављена у односу на тенк, и чија ће површина штитити највећи део тенка (можда и цео тенк).

Ове решетка ће се налазити сигурно на метар висине изнад највише тачке тенка. Ово је неопходно из разлога да се што више прошири ефективна зона покривености тенка, али и обезбеди простор за несметано кретање тенковске посаде која улази кроз куполу (командир тенка и нишанџија).

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *