СИРИЈА:Појавила се локална модернизација оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2 (ФОТО)

БРДМ-2 Сирија

Сиријска модернизација оклопно-извиђачког борбеног аутомобила БРДМ-2 се оријентисала на повећање његове оклопне заштите од дејства РПГ, а остварене су и измене што се тиче његовог основног наоружања.

У Сирији се појавила локална модернизација оклопно-извиђачког аутомобила совјетске (руске) производње БРДМ-2. Као што се на фотографији да видети, на њему је промењено основно наоружање и ојачана оклопна заштита. Такође, постоје индиције да је замењен и основни мотор, где се уместо „осетљивијег“ безинца прешло на дизел варијанту.

На возилу је модификована купола која је опремљена тешким митраљезом кал.12,7 мм (НСВТ) док је истовремено са леве стране видљив и аутоматски бацач граната кал.30мм АГС-17 „Пламја“.Ради се о средству које је ефикасно против живе силе непријатеља, као и његових лакооклопљених средстава1. Његов максимални ефективни домет износи 1,700 метара. Дејствује брзином од 50-400 граната у минути.

Тешки митраљез НСВТ (тенковска верзија која се углавном поставља на врх куполе тенка) је ефикасна у борби против индивидуалних и групних циљева непријатеља, посебно живе силе и лаке технике на даљинама 1,500-2,000 метара. Он такође може да обара и нисколетеће ваздушне циљеве који се крећу на висини до 1,500 метара. Окидање је електрично (може да буде у склопу даљински управљиве борбене станице). Пуни се редеником. У реалним/борбеним условима најбољи резултати се остварују кратким рафалима који се састоје од 4-6 метака. Теоретска брзина гађања овог митраљеза је око 750 метака у минути.

Може да користи три врсте муниције која се производи у калибру 12,7х108мм:пробојно-запаљивим, пробојно-запаљивим-обележавајућим и специјалном запаљивом муницијом која у зрну садржи горећу смесу. Почетна брзина метка приликом изласка из уста цеви достиже 825 м/сек.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Што се тиче оклопне заштите на њега су додате данас незаобилазне противкумулативне решетке које су се показале као веома делотворне у борби против пројектила који су испаљени из ручних ракетних бацача (РПГ). Са овим решеткама Сиријци масовно ојачавају своју оклопну борбену технику која директно учествује у борбеним дејствима, од тенкова Т-72М1 (верзија  Т-72 „Adra“) па све до самоходних ПА оруђа која се користе за непосредну ватрену подршку трупама на земљи, као што је „Шилка“.

1 Руска војна индустрија развија нови аутоматски бацач граната АГС-40 / 6Г27 „Балкан“. Овај бацач ће одликовати знатно већи домет (2,500 метара) и оно што је можда још важније, још убојитија граната калибра 40мм. Све остале карактеристике ће бити мање-више исте као и код његовог претходника. Процењује се да ће у тактичком смислу АГС-40 „Балкан“ бити 2х ефикаснији од бацача АГС-17 „Пламја“, док ће даљим унапређењем муниције тај однос биит још већи.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *