Пакистан примио првих 100 тенкова Т-55 набављених из Србије?

Т-55 сРБИЈА пАКИСТАН

Наиме на интернет ресурсима (Pakistan Defence) појавила се вест да је ова држава из Србије прихватила први контингент модернизованих основних борбених тенкова Т-55. Према тим наводима укупно је договорена набавка 282 тенкова овог типа.

Сви испоручени тенкови Т-55 ће бити подигнути на виши стандард. Извесно је да ће на испорученим тенковима бити урађен пакет модернизације оклопне заштите која ће бити ојачана реактивним плочама. Такође, могуће је очекивати да ће модернизовани тенкови имати унапређен мотор.

Српска компанија СДПР је направила пројекат модернизације овог тенка коју укључује знатна побољшања система за управљање ватром, али и погона који ће бити знатно снажнији. Предвиђена је уградња панорамског опто-електронског уређаја на месту командира тенка, који ће моћи да прати ситуацију дан/ноћ. Опто-електронски уређај би се интегрисао и на место возача. Планирано је проширење аррсенала тенковске муниције, као и додатно ојачавање тенковског топа када је у питању термоизолациона заштита.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Модернизовани Т-55 ће упркос повећању своје тежине у односу на основну варијанту тенка, бити знато покретљивија борбена машина. У том смислу српски инжењери планирају интеграцију мотора који ће генерисати снагу од 780 коњских снага. Претпоставка је да ће за ову техничку операцију употребити мотор са тенка М-84 уз одређене модификације. Поред тога планира се и унапређење ходног дела (тенковске гусенице) уз додатак гумених трака на бочним странама тенка.

Су-35 Сирија Шојгу

СИРИЈА: Руског министра одбране пратили ловци Су-35С са арсеналом ракета „ваздух-ваздух“ (ФОТО)

Једна од најважних ставки ове модернизације је усмерен на повећање оклопне заштите тенка. У том смислу, планира се „поплочавање“ основног тенковског оклопа са динамичким-реактивним оклопом, који ће тенк заштити од кумулативних пројектила. Унапређен је и систем за гашење пожара, у уграђен је и тзв. NBC систем додатне заштите.

Бацачи са димним бомбама се налазе са обе стране куполе тенка и повезани су са индикаторима ласерског озрачења, који упозоравају посаду тенка али и централни систем да се налази на нишану непријатеља. Додатно је заштићен и резервоар тенка. Предвиђено је да тенк има и систем за чишћење противтенковских мина.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *