Српски председник обишао ракетни дивизион чувене бригаде опремљен ПВО системима „Панцир-С1“ (ФОТО)

Панцир Србија

У питању су јединице 3-ћег ракетног дивизиона који је стациониран у Јакову непосредно поред Београда. Судећи по формацијског структури 250.ракетне бригаде која је доступна на званичном сајту Војске Србије, ради се о новообразованом дивизиону који је опремљен недавно набављеним системима 96К6 „Панцир С1”.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је припаднике 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства- преноси интернет портал Вечерње Новости.На Инстаграм профилу buducnostsrbijeav објављена је фотографија на којој се види како се председник лактом поздравља са припадницима тог дивизиона.Са Вучићем је у обиласку био и министар одбране Александар Вулин. На фотографијама се виде и недавно набављени системи из РФ – 96К6 “Панцир С1”.

 

Данас сам посебно поносан што се налазим у 3. ракетном дивизиону 1 250. ракетне бригаде. Ово је херојска бригада, која је на данашњи дан пре 21 годину оборила Ф-16. Ми сматрамо да је то славна, херојска прошлост“ истакао је том приликом српски председник и додао данас се налазимо у Јакову где можете да видите најсавременије противавионско оруђе које је у нашем власништву”.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином 4,800-5,000 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Ил-76МД Србија

 

Историјат 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства

Одлуком државног руководства од 24. новембра 1962. године образован је 250. ракетни пук ПВО, наоружан ракетним системом С–75 „двина“, који је био намењен за одбрану главног града.Увођењем у употребу ракетног система „нева“ и формирањем нових дивизиона, 1980. године јединица је преформирана у ракетну бригаду.

У оквиру трансформације Војске Србије, 26. априла 2007. године у састав бригаде, поред јединица наоружаних ракетним системом „нева“, улазе јединице наоружане системом „куб“.

Најзначајнији период за 250. ракетну бригаду је 1999. година, када је учествовала у одбрани од НАТО агресије.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

За пожртвовање и храброст у одбрани отаџбине од НАТО агресије, постигнуте успехе и поднете жртве, бригада је 2000. године одликована Орденом народног хероја. Бригади је 2004. године патријарх српски Павле доделио грамату, а 2015. је одликована златном Медаљом за заслуге.Бригада чува сећања на 28 припадника ракетних јединица који су у одбрани отаџбине дали своје животе.

Дан 250. ракетне бригаде за ПВД обележава се 24. новембра.

1Према формацијском устроју који је објављен на званичном сајту Војске Србије, овај дивизион не постоји у бројном стању 250.ракетне бригаде ПВО. Он је по свему судећи образован после пријема нове борбене технике из Руске Федерације.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *