БМП-2 погодио аутоматску пушку АК-74М: она остала неупотребљива, стрелац остао без руке (ФОТО)

БМП-2 вс АК-74М

На интернет ресурсима се појавила фотографија „растурене“ аутоматске пушке АК-74М. У опису се наводи да је она погођена приликом распрскавања парчадно-разорне гранате испаљене из аутоматског топа 2А42. У овом случају је деловало совјетско борбено возило пешадије БМП-2. Стрелац који је употребљавао ово оружје је остао без шаке и ручног зглоба.

АК-74М представља стандардно наоружање руске војске. Представља модификацију основне пушке АК-74 која је у совјетску армију уведена 70-их година прошлог века. Ова пушка се углавном налази у наоружању бивших совјетских република и држава Варшавског пакта, али и бројних азијских земаља.Његово присуство је регистровано и на тлу Африке и Јужне Америке.

АК-74М

Што се тиче инцидента са пушком АК-74М која се налази на фотографији, она је вероватно погођена шрапелом који је настао након експлозије гранате калибра 30мм. Том приликом, стрелац који је дужио оружје је остао без шаке. Место и време инцидента није прецизирано.

У тексту се наводи да је граната испаљена и борбеног возила пешадије совјетског порекла БМП-2. Ово возило се и даље активно налази у наоружању руске армије (углавном механизоване јединице). За њега су припремљени пакети дубоке модернизације тако да ће и даље остати у активној војној употреби.

Аутоматски топ 2А42 користи гранате калибра 30мм. Његов ефективни домета износи око 4,000 м. У борбеном комплету се обично налази 500 граната. Ради се о топу који је развијен још 80-их година прошлог века, у чувеном заводу „Туламаш“ из Туле.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Топ испаљује муницију у калибру 30×165 мм, а балистичке карактеристике гранате обезбеђују ефективан домет до 4,000 метара (пробојност око 50мм хомогеног челика под углом од 60 ст.на даљини од 1,000м). За овај топ су развијена 2 типа муниције у калибру 30×165 мм, панцирни и парчадно-разорни.Борбене платформе које га користе као основно наоружање су оклопна борбена средства БМП-2, БМД-2, БМД-3, БТР-90 као и хеликоптери Ка-50, Ка-52, Ми-28.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *