РВ САД и Израела извели војну вежбу са ловцима F-35: главни фокус С-400 „Тријумф“

F-35

Борбени авиони из састава израелског и америчког Ратног ваздухопловства извели су заједничку војну вежбу Enduring Lightning II. Конкретан задатак ове вежбе је била симулација напада на комплексан систем ПВО састављен од далекометних софистицираних оруђа, као и на позиције непријатељске авијације која се организује за операцију узвратног удара. У вежби су учествовале вишенаменске борбене летелице пете генерације F-35.

Сам сценарио вежбе тачно описује ситуацију у којој би се нашли амерички и израелски ловачки авиони F-35 уколико би Иран успео од Москве или Пекинга да набави савремене ловце и земаљске комплексе противваздухопловне одбране – преноси интернет портал РГ.

Стремљење Ирана да ојача своју армију изазвала је појачану забринутост његових регионалних опонената, како на Блиском истоку, тако и преко океана. Иран је модернизовао руске системе противваздухопловне одбране С-300, а прошле године покушао да набави и најновији противваздухопловни ракетни систем великог домета С-400 „Прометеј“. Москва је, како саопштава овај медији, негативо одговорила на ову понуду. Међутим, услед све вероватнијег укидања ембарга на испоруку наоружања, Русија би лако могла да преиспита своју одлуку и отвори Техерану могућност набавке не само „Тријумфа“, него их савремених ловаца заједно са допунским ваздухопловним наоружањем.

Кина САД

За Москвом не заостаје ни Пекинг. Народна Република Кина кроз продају савременог наоружања жели да оствари веома снажан утицај на једну од најважнијих држава Блиског Истока, што додатно компликује позицију САД у овом изузетно важном региону света.

Наиме, Техеран и Пекинг се налазе у завршној фази преговора који ће довести до стварања стратешког партнерства између две државе. Ово ће омогућити стварање услова за далеко разноврснију војно-техничку сарадњу која ће укључивати билатералне војне вежбе, заједничке пројекте у развоју савременог наоружања и војне технике, као и размену војно-обавештајних података.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

НР Кина је попут Русије успела да развије сопствени систем зоне ограниченог доступа А2/Д2. Уколико у овој намери успе и Иран, то ће драматично закомпликовати оперативно-стратегијску ситуацију када су у питању војске Израела и САД, које у овом региону желе по сваку цену да очувају своју војну позицију која је по њиховом мишљењу доминантна.

С-500 анализа

Стога је од изузетне важности реализација заједничке војне вежбе ратни ваздухопловства двају савезничких земаља.Главни фокус ове вежбе је примена вишенаменских борбених летелица пете генерације F-35, за које се сматра да би у првим данима хипотетичког сукоба остварили квалитативну разлику на бојном пољу, тако што ће уништити главне потенцијале непријатеља који се ослања на балистичке ракете кратког и средњег домета, као и на системе противваздухопловне одбране. Овим вежбама би се у перспективи могли прикључити и Уједињени Арапски Емирати који су недавно успоставили дипломатске односе са Израелом.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *