Руско специјално возило за деминирање „Листва“ добија новo микроталаснo оружје

Листва Русија

Чувар мобилних стратегијских ракетних система „Јарс“ и „Топољ-М“ добија снажније наоружање. Интеграцијом антене увећане снаге ово возило ће бити у стању да активира минско-експлозивна средства на већим раздаљинама.

Руско средство за даљинско разминирање „Листва“ које је специјално направљано за потребе Ракетне војске стратегијске намене (РВСН) ће добити побољшани “микроталасни топ”, саоштила је државна корпорација „Ростех“.

„Постоје планови за модернизацију микроталасног топа (у ствари параболичне антенске решетке која се налази на врху возила и која емитује усмерени електромагнетни сноп, примедба преводиоца) када је у питању повећање његове импулсне снаге која неће бити мања од пет мегавата. Ово ће му омогућити повећање ефективног домета приликом уништавања минско-експлозивних средстава“ – наглашава се у компанији чије саопштење је пренела руска информативна кућа РИА Новости.

„Листва“ ће такође добити и нови систем за управљање и осветљење. Модернизацију ће реализовати краснодарска фабрика специјалних уређаја „Каскад“ који се налази у оквиру холдинга „Роселектроника“ (такође део државне копорације „Ростех“)

Према речима руских стручњака овај тип технике нема адекватну конкуренцију у свету. „Листва“ је намењена за обезбеђење пратње мобилних стратегијских ракетних система „Јарс“ и „Топољ-М“. Возило је у стању да на даљини од 100 метара детектује минско-експлозивна средства (стандардна и нестандардна/импровизована). Након детекције сумњивог предмета на њега се усмерава сноп електромагнетних честица која пали електронику за детонирање или активира комплетну експлозивну направу.

Возило је направљено на платформи оклопног аутомобила „Булат“, тако да је отпорно на дејство стрељачког оружја. Због великог зрачења које емитују уређаји који се налазе у склопу овог средства, посада „Листве“ током рада мора да користи специјално развијене комбинезоне и шлемафоне.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *