Русија ће до краја ове године испоручити Индији први пук далекоментних ПВО/ПРО система С-400

Дивизион С-400 Србија

Подсећамо да је су у октобру месецу 2018.године Москва и Њу Делхи потписали уговор стратешког формата који подразумева испоруку пет пуковских комплета ракетних ПВО/ПРО система С-400 „Триујмф“. Укупна вредност уговора је процењена на више од 5 милијарди америчких долара, а овај посао је оцењен као највећи у историји руске компаније „Рособоронэкспорт“. Руски партнер је на себе преузео обавезу да комплетан посао заврши до краја 2023.године.


Динамика у реализацији уговора који се тиче испоруке противваздухопловних ракетних система С-400 „Тријумф“ се спроводи по унапред утврђеним плановима, и ту нема никаквих одступања. Њу Делхи ће до краја ове години добити први ракетни пук који ће у поптуности бити опремљен овим софистицираним борбеним средствима. Овој је за интернет портал РИА Новости изјавио је заменик Федералне службе за војно-техничку сарадњу (ФСВТС) Владимир Дрожов, који се налази на великом Међународном војно-техничком сајму савремене ваздухопловне технике Aero India-2021.

„Испорука ракетних система С-400 „Тријумф“ се реализује у задатим оквирима. Ми ћемо нашем партнеру испоручити први ракетни пук до краја ове године“ – саопштио је Дрожов а пренео интернет порал aex.ru. Заменик Федералне службе за војно-техничку сарадњу је рекао, да је у јануару ове године стигла група индијских официра и војника који ће проћи специјалистичку обуку на ракетним системима С-400.

Подсећамо да је су у октобру месецу 2018.године,Москва и Њу Делхи потписали уговор стратешког формата који подразумева испоруку пет пуковских комплета ракетних ПВО/ПРО система С-400 „Триујмф“. Укупна вредност уговора је процењена на више од 5 милијарди америчких долара, а овај посао је оцењен као највећи у историји руске компаније „Рособоронэкспорт“. Руски партнер је на себе преузео обавезу да комплетан посао заврши до краја 2023.године.

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 Тријумф намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км. Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.Систем је ушао у наоружање 28.априла 2007.године. У овом тренутку руска армија у свом наоружању има 33 пука/69 дивизиона који су опремљени системима С-400 „Тријумф“.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *