Индија у Русији купује 21 и модернизује још 59 ловаца МиГ-29

МиГ-29

У овом моменту индијско ратно ваздухопловство поседује три ескадриле ловаца МиГ-29, који су набављани још с почетка 80-их година прошлог века. Допунски контингент летелица ће створити простор за образовање још једне ексадриле.


Влада из Њу Делхија је донела одлуку да из Русије набави ескадрилу тактичких вишенаменских ловаца МиГ-291, као и да модернизује још 59 ових авиона (вероватно на сличан стандард, допуна преводиоца) – саопштио је заменик Федералне службе за војно-техничку сарадњу (ФСВТС) Владимир Дрожов. Ово је објавио Интерфакс а пренео интернет портал aex.ru.

Он је прецизирао, да руска страна очекује одлуку команде индијског ратног ваздухопловства за реализацију одређених тендерских процедура.Према његовим речима, индијским партнерима је достављен и предлог који се тиче испоруке шест хеликоптера Ка-31 и садржају технолошког пакета који ће бити интегрисан у 12 допунских ловаца Су-30МКИ који ће такође бити испоручени Индији. И руски амбасадор у Индији је недавно рекао да Делхи ове године очекује испоруку партије вишеманеских борбених авиона МиГ-29 и Су-30.

Дрожов је напоменуо, да је пандемија коронавируса разлог нешто дужих преговора на линији Москва-Делхи када је у питању испорука ловаца МиГ-29 и Су-30, укључујући и хеликоптере Ка-31.„Прекид регуларног ваздушног саобраћаја између две земље значајно је закомпиковало наше преговоре. Упркос томе наш преговорачки процес је у току“ – рекао је заменик Федералне службе за војно-техничку сарадњу (ФСВТС).

Недавно су у информативној служби ФСВТС најавили да ће сва три уговора бити потписана до краја 2020.године. Такође, Федерална служба за војно-техничку сарадњу је рекла да је Делхи заинтересован за набавку додатне количине вишенаменских ловаца Су-30МКИ који ће се по лиценци комплетирати у Индији.

У овом моменту индијско ратно ваздухопловство поседује три ескадриле ловаца МиГ-29, који су набављани још с почетка 80-их година прошлог века. Допунски контигент летелица ће створити простор за образовање још једне ексадриле.


1 Највероватније се ради о верзији МиГ-29UPG која је специјално пројектована за РВ Индије. У стандардном пакету ова авион поседује допунски простор за складиштење горива који се налази иза пилотске кабине, као и система за допуну горива у ваздуху. На летелицу су интегрисани модификовани мотори РД-33 серије 3М, инерцијални навигациони комплекс француског порекла Thales, радар „Жук-М2Е“, оптоелектронски систем ОЛС-УЕМ, нишански систем на пилотској кациги израелског произвођача Elbit, комплетно модернизовани блок радионавигационог комплекса, као и тзв. „стаклена кабина“ са вишенаменским колор-показивачима.Арсенал наоружања је такође проширен и обогаћен тактичким ракетама класе ваздух-земља и ваздух-море Х-29Т/Л, Х-31А/П и Х-35. Први прототип ове летелице је полетео 4.фебруара 2011.године.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *