НОВИТЕТИ: Борбени робот „Мали Милош-Н(1)“ ће добити ротациони митраљез M134 Minigun?

Мали Милош

Српски конструктори раде на даљој еволуцији даљински управљиве борбене платформе (ДУБП) „Мали Милош“. Према незваничним подацима у овом моменту се интензивно ради на развоју нове верзије робота који ће се одликовати значајно већом ватреном моћи, од базичне верзије „Мали Милош-Н“ (Н скр. од наоружани).


У плану је да се модификовани „Мали Милош-(Н1)“ опреми ротационим шестоцевним митраљезом M134 Minigun. Овај митраљез је производ компаније DillonAero и користи муницију калибра 7,62х51 мм. Заједно са овим митраљезом ће бити спрегнута два ручна ракетна бацача М80 „Зоља“. Очекује се да ће нова верзија робота добити допунски простор за значајно проширење борбеног комплета када је у питању муниција. Наиме, овај митраљез је у стању да испали и до 6 хиљада метака у минути.

Недавно је Војска Србије (тачније 72-га бригада за специјалне операције) добила пет ДУБП која се означава као „Мали Милош-Н“. Средство је опремљено блоком оптоелектронске опреме и домаћим митраљезом Застава М86 кал. 7,62х54мм са борбеним комплетом од 500 метака. Поред њега ти се налази и ручни бацач граната са револвер механизмом са борбеним комлетом од пет парчадно-разорних граната кал. 40х46мм.

Поред борбених верзија ДУБП српски конструктори су развили и логистичку варијанту (ознака „Мали Милош-Л“). Он је у августу прошле године први пут представљен на војној вежби на батајничком аеродрому Пуковник – пилот Миленко Павловић. Његова основа намена је транспорт терета или евакуација рањеника из високоризичних зона у којима се изводе активна борбена дејства. Приликом развоја ове верзије употребљене су и нове литијумске батерије које су задовољиле надлежне, тако да ће засигурно овај тип батерије постати јединствен за све три верзије фамилије ДУБП “Мали Милош”.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ERROR: Sorry, human verification failed.