ВЕЖБА „ЗАЈЕДНИЧКИ ОДГОВОР 2021“: : Руски спецназ у Србију дошао са снајперским пушкама СВ-98М (ФОТО)

СВ-98М србија

СВ-98М је почела да се уводи у наоружање руских специјалних јединица средином 2015.године. Основна идеја приликом њеног усвајања у наоружање је замена дотадашњих формацијских пушака СВД које су дуго година биле стандардно оружје. Веома је ефикасна на даљинама 1.000-1.100 метара. Користи метак .338 Lapua Magnum.

На војној вежби која ће на полигонима Војске Србије трајати до 25.маја учествоваће једна тактичка борбена група специјалне намене (из састава псковске 2-ге самосталне бригаде спецназа ГРУ) јачине 200 људи која се налази у саставу Западног војног округа.Поред најновијег производа руског концерна Калашњиков- аутоматске пушке АК-12 које се однедавно налазе у наоружање руске армије (са њом су за сада углавном опремљени елитни механизовани састави, специјалне јединице и састави ВДВ-а), на вежби су примећене и снајперске пушке СВ-98М (представља модификацију базичне верзије оружја са преклопним кундаком која је намењена опремању састава ВДВ-а).

На фотографији се види припадник руског контингента како са пушком СВ-98М прелази преко висећег моста који се налази на полигону где се изводи вежба. У транспортној позицији приликом ношења, стрелац преклапа кундак оружја чиме оно постаје краће и подесније за његову манипулацију током кретања.

Треба истаћи да су планом ове вежбе предвиђене допунске активности у којима ће се њени учесници упознати са стрељачким наоружањем где ће бити одржана и полигонска гађања. Такође и руски специјалци ће се упознати са арсеналом 72-ге Бригаде за специјалне операције које располаже респектабилним стрељачким наоружањем.

СВ-98М је почела да се уводи у наоружање руских специјалних јединица средином 2015.године. Основна идеја приликом њеног усвајања у наоружање је замена дотадашњих формацијских пушка СВД које су дуго година биле стандардно оружје.

СВ-98М је посебно развијена за СпН (ВДВ) саставе.То је репетирка са обртно-чепним затварачем, што јој обезбеђује високу прецизност и поузданост у свим временским условима. Базична верзија оружја (СВ-98) је уведена у наоружање 2003.године. Ради се о оружју које је веома ефикасно на даљинама до 1000 метара. Сама њена конструкција обезбеђује монтажу како руских, тако и иностраних оптичких нишана. Пушку једнако удобно могу да користе десноруки и леворуки стрелци. Да би се смањио прасак оружја, као и енергија трзаја, уместо стандардног разбијача пламена може да се монтира тактички пригушивач који је специјално развијен за ову пушку.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *