АКТУЕЛНО: Албанија заинтересована за набавку турских бпл Bayraktar TB2

Bayraktar TB2

Како преносе грчки медији ова држава је заинтересована за потенцијалну набавку турских беспилотних летелица. По свему судећи ради се о ударно-извиђачкој беспилотној летелици Bayraktar TB2.


Након посете летонске делегације турској компанији Baykar која представља регионалног лидера када је у питању производња беспилотних летелица, производно одељење је посетила и висока албанска делегација на челу са министром унутрашњих послова Бљедаром Ћућијем.

Они су се упознали са најновијим производима које у својој понуди има ова компанија, а они се пре свега односе на извиђачке и офанзивне беспилотне летелице. Незванично, албански министар унутрашњих послова се посебно заинтересовао за техничко-тактичке могућности ударно-извиђачке беспилотне летелице Bayraktar TB2. Иначе високу албанску делегацију је лично примио генерални директор ове компаније.

 


У последње време присутна је експанзија турског војноиндустријског комплекса са посебним акцентом на развој ваздухопловне компоненте која се базира на беспилотним летелицама. Наиме, турска компанија Baykar je по захтеву Министарства одбране започела амбициозан пројекат развоја ударно-извиђачке беспилотне летелице средње класе које би била употребљавана за надзор прилично великог и захтевног брдско-планинског терена на југу и југоистоку државе на коме делују курдске герилске групе, укључујући и њихово неутралисање на територији суседних држава. Ваздухопловни инжењери компаније Baykar су кренули у развој овог пројекта где су ускоро успели да комплетирају прототипски модел летелице Bayraktar TB2 (развијена на бази Bayraktar TB1), а њен први лет је реализован 2014. године.

Bayraktar

Да се ради о веома квалитетном апарату сведочи и светски рекорд који је Bayraktar TB2 остварио у категорији беспилотних летелица средње класе. Наиме, ова летелица је успела да на висини 8,000+м оствари рекордну аутономију лета у времену од чак 24ч и 34 минута без слетања, што представља изузетан резултат посебно када је у питању војна употреба. Закључак је да ове летелице наоружане са неколико ракета или бомби класе ваздух-земља могу 10+ часова да остану у ваздуху и да са безбедне висине вребају свој плен.


Летелица је дугачка 6,5 метара док је распон њених крила 12м. Захваљујући доброј аеродинамици али и мотору (аустијски Rotax 912 који генерише 100 кс) ова летелица може да понесе до 150кг корисног терета и оствари плафон лета од 8,200 метара. Земаљски командни пункт је у стању да управља групом од три бпл Bayraktar TB2 на растојању од 150км.

Турска летелица има аутономни систем који регулише њено полетање и слетање, а уколико је то неопходно постоји могућност  њене употребе у потпуно независном моду (пуцање конекције са командно-управљачким пунктом). Захваљујући одличним летно-техничким карактеристикама и конструкцији трупа, ова летелица има висок потенцијал за даљу модернизацију.
Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *