РУСИЈА: Тактичку групу српских командоса ће подржавати „Тигрови“ у специјалној модификацији?

Леер-2 српских командоса

У вежби ће бити ангажовано око 100 српских војника из састава 63-ће падобранске и 72-ге бригаде за специјалне операције. Њима ће асистенцију пружити и специјална модификација направљена на бази оклопног аутомобила „Тигар-М“ опремљена снажним уређајима за радио-техничко извиђање и радиоелектронску борбу. Овако конципиран систем би се веома добро интегрисао и у јединице Војске Србије.


Ради се о мобилном систему за противелектронску борбу “Леер-2”  који као своју основну платформу користи руски оклопни аутомобил „Тигар-М“ . Ово специјално средство које је у руску армију ушло пре неколико година (поред стандардних са њим се опремају и јединице ВДВ) је намењено за радио-техничко извиђање извора електромагнетних таласа, као и организацију сметњи и збуњивања противничких радиоелектронских средстава.Овај систем има способност да имитира функцију различитих радиоелектронских средстава, а такође и да прати и анализира електромагнетно окружење у зони извођења борбених дејстава.

У тактичком погледу „Леер-2“  се употребљава на првој линији фронта или њеној непосредној близини, што значајно повећава његову ефикасност. Врло лако мења своју позицију, и премешта се на различите тачке у зависности од потребе.


Посада се састоји од 2 човека (возача и оператера-специјалисте на систему). Његова маса износи 8 тона, а на путу може да достигне брзину и до 140 км/ч. Систем се налази на оклопној платформи која га штити од стрељачког наоружања и фрагмената експлозије.


Подсећамо да је почела активна фаза међународне војне вежбе „Словенско братство-2021“ која се ове године одржава на војном полигону Рајевски непосредно поред града Новоросијск. Процене су да ће у овој војној вежби учествовати око 1,000 војника и официра из састава руске, српске и белоруске армије.

Што се тиче ангажованих снага предвиђено је да у вежби учествује укупно 900 падобранаца са око 160 јединица војне и специјалне технике. Од тог броја највећи контингент чине падобранци 7-ге гардијске десантно-јуришне брдске дивизије(јачине 500 људи+100 јединица борбене и специјалне технике), затим белоруски контингент из састава самосталне гардијске ваздушно-десантне групе Снага за специјалне операције (јачине 300 људи+60 јединице борбене технике) и српски контингент из састава 63-ће падобранске бригаде и 72-ге бригаде за специјалне операције ВС (јачине 100 људи). Поред њих ће учествовати допунски састави јачине до 100 војника који ће организовати несметано функционисање комплетне војне вежбе.

.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *