Нишки падобранци десантом из хеликоптера освојили полигон Рајевски (ФОТО)

Нишки падобранци полигон Рајевски

У овој изузетно важној фази здружене војне вежбе „Словенско братство 2021“ која се одржава на полигону Рајевски поред падобранаца руске 7-ме гардијске десантно-јуришне брдске дивизије и белоруске Самосталне гардијске ваздушно-десантне групе Снага за специјалне операције, учествовао је тим 63-ће падобранске бригаде Војске Србије. Ове снаге су по ступању на тле брзо поселе све задате позиције и обезбедиле десантно поље за искрцавање главних снага које су долазиле у наредном налету.


Новоросијск п.Рајевски/Русија – На вежби „Словенско братство 2021“ извршен је падобрански десант мешовите руско-српско-белоруске групе падобранаца која је имала задатак да у позадини непријатеља формира и обезбеди десантну основицу на којој је у наредној фази вежбе предвиђено десантирање главних снага. У овој изузетно важној фази здружене војне вежбе „Словенско братство 2021“ поред падобранаца руске 7-ге гардијске десантно-јуришне брдске дивизије и белоруске Самосталне гардијске ваздушно-десантне групе Снага за специјалне операције, учествовао је тим 63-ће падобранске бригаде Војске Србије. Ове снаге су по ступању на тле брзо поселе све задате позиције и обезбедиле десантно поље за искрцавање главних падобранских снага које су долазиле у наредном налету.

Што се тиче 63-ће падобранске бригаде (база у граду Ниш) она представља тактичку јединицу намењену за прикупљање обавештајних података и извођење операција специјалних снага у оперативној и стратегијској дубини непријатеља, применом вертикалног маневра (десант падобранима).Може се ангажовати за извођење специјалних борбених активности и операција од посебног значаја (борби са мањим непријатељским ваздушним десантима у властитој позадини, убаченим извиђачко-диверзантским и другим групама) када је неопходно хитно, изненадно и ефикасно дејство.

Организацијска структура 63-ће падобранске бригаде је прилагођена додељеној мисији, а чине је: команда, командна чета, падобранске чете, падобранска чета за обуку, падобранска чета борбеног трагања и спасавања и логистичка чета.

Треба истаћи да је у току активна фаза међународне војне вежбе „Словенско братство-2021“ која се ове године одржава на војном полигону Рајевски непосредно поред града Новоросијск. Процене су да ће у овој војној вежби учествовати око 1,000 војника и официра из састава руске, српске и белоруске армије.

Предвиђено је да у вежби учествује укупно 900 падобранаца са око 160 јединица војне и специјалне технике. Од тог броја највећи контингент чине падобранци 7-ге гардијске десантно-јуришне брдске дивизије (јачине 500 људи+100 јединица борбене и специјалне технике), затим белоруски контингент из састава самосталне гардијске ваздушно-десантне групе Снага за специјалне операције (јачине 300 људи+60 јединице борбене технике) и српски контингент из састава 63-ће падобранске бригаде и 72-ге бригаде за специјалне операције ВС (јачине 100 људи). Поред њих ће учествовати допунски састави јачине (око 100 војника) који ће обезбедити несметано функционисање комплетне војне вежбе.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *