Руска армија на границу са Авганистаном послала „елиту“ опремљену комплексом „Ратник“ (ФОТО)

Ратник

Специјална борбена група руске армије која је образована из више различитих састава који се налазе у оквиру Централног војног округа пристигла је на територију Узбекистана.Приметно је да су руски војници који су учесници ове вежбе опремљени индивидуалним борбено-тактичким комплексом „Ратник“. Детаљније у наставку текста.


ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ сајта > ОВДЕ


На територији Републике Узбекистан је започела заједничка војна вежба руске и узбекистане армије. Вежба се реализује на војном полигону Термез. Према званичним подацима у овој војној вежби ће учествовати око 1.500 војника и официра са неколико десетина јединица борбене и специјалне технике. Планирано је да вежба траје пет дана. Централни војни округ (ЦВО) је на овај простор пребацио специјалну десантну групу која је образована из више јединица које се налазе у његовом саставу. За пребацивање су ангажовани ваздухопловно-транспортни капацитети. Приметно је да су руски војници који су учесници ове вежбе опремљени борбено-тактичким комплексом „Ратник“ (то се пре свега односи на наоружање и техничку опто-електронску компоненту која је део овог система). Приликом свечане церемоније која је одржана пред почетак војне вежбе на руским војницима се могла видети следећа опрема:

Ратник

  • Аутоматска пушка АК-12 (6П70 – модел из 2016.године). Ова пушка користи муницију у калибру 5,45 милиметара. За разлику од ранијих модела оружје има унапређену ергономију и интегрисану „Пикатини“ шину, тако да се на њега могу монтирати различити оптички нишани. Различити тактички додаци као што су вертикални држач, лампа и ласерски нишан такође се могу додати на оружје. Пушка има и нови транспрентни оквир, тако да војници сада могу да виде колико метака им је остало, као и склопиви подесиви кундак који повећава прецизност у ограниченом простору. На АК-12 ће моћи да се монтира подцевни бацач граната калибра 40мм. Маса АК-12 износи 3,2 кг, без стандардног оквира који је напуњен са муницијом. Брзина паљбе је 700 метака у минути. Оружје је у стању да погоди мету величине човека на даљини и до 1,000 метара.На бази аутоматске пушке АК-12 која се од 2018.године налази у наоружању руске армије, могу се произвести различите верзије стрељачког наоружања, разног калибра и намене. Ово оружје поред стандардне војне верзије имаће и своју цивилну варијанту.

 

  • Нож-бајонет ознаке 6Х9-1 који се налази у комплету аутоматске пушке АК-12 (интегрални део бтк „Ратник“). Овај нож је произвела руска специјализована комапнија АО „КАМПО“. Његова оштрица је у стању да при енергији удара од 40 џула, пробије панцирни прслук 6Б23 (врх сечива продире 20мм дубоко). Качи се као бајонет на аутоматску пушку АК-12.

 

  • Колиматорски нишан 1П87 (модел из 2016.године) који је део дневно-ноћног нишанског комплекса 1ПН137. Његова основна намена је стварање услова да стрелац своје оружје брзо усмери на циљ (нишањење), чиме се повећава прецизност стрељачке ватре, као и рентабилност у трошењу муниције. Нишан се качи на „Пикатини“ шину која се поставља са горње стране сандука затварача, обично на задњем делу оружја (аутоматска пушка). Постоји могућност и качења на оружје које нема „Пикатини“ шине помоћу специјалног додатка који се монтира са бочне стране пушке. Сам нишан је способан да функционише у свим географским и метео-условима (дубоки минус и високи плус, велика влажност ваздуха, различити нивои атмосферског притиска). Произвођач: компанија ЗАО „Завод ЮПИТЕР“.

Ратник

  • Оптичко-нишански уређај 1П90 са петоструким увећањем који је део дневно-ноћног нишанског комплекса 1ПН137. Захваљујући модуларности овај уређај се може поставити непосредно иза колиматорском нишана 1П87 где се у тендему добија комплекс повећаних могућности, посебно када је у питању борба са циљевима који се налазе на већим даљинама. Такође употребљив у свим географским и метео-условима. Произвођач: компанија ЗАО „Завод ЮПИТЕР“.

 

  • Монокулар 1ПН138 представља оптоелектронски прибор за ноћно осматрање и саставни је део дневно-ноћног нишанског комплекса 1ПН137. Ради се о модуларном оруђају који се може монтирати на оружје, шлем или маску. Одликује га веома мала тежина (> 350 грама) и једноставност приликом употребе. Што се тиче напајања унифициран је са осталим електронским компонентама дневно-ноћног нишанског комплекса 1ПН137.

 

  • Ласерски нишан 1К241 је саставни део дневно-ноћног нишанског комплекса 1ПН137. Такође се ради о модуларном уређају који се качи на „Пикатини“ шину и који се може комбиновати са претходна два (тачке 3 и 4). Формира нишанску тачку помоћу ласерског снопа. Веома употребљив приликом борбе на кратким и средњим дистанцама. Процена је да се може користити и као даљиномер.

 

  • Радио-уређај Р187П1 „Азарт“. Он је намењен за обезбеђење заштићене комуникације у систему тактичке везе.Може се подесити на готово било који фреквенцијски опсег, укључујући мобилне мреже, где обезбеђује  пренос података и омогућава одређивање тачних сателитских координата ГЛОНАСС са прецизним географском ширином, дужином и надморском висином. Његова употреба значајно повећава ефикасност командовања и управљања ангажованим саставима приликом извођења борбених дејстава комбинованог типа. Кључна карактеристика комплекса „Азарт“ је његова преносивост, једноставан интерфејс, мултифункционалност, могућност рада у режиму ретранслатора, одређивања тачних координата геолокације на којој се налази саговорник, при чему се све ово може учинити у различитим режимима модулације радио-таласа, заједничке увезаности са различитим радио уређајима и сл.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *