Руски конструктори раде на противбродској хиперзвучној ракети „Личинка-МД“

сУ-57 Личинка

Према неименованим изворима из руског војноиндустријског комплекса „Личинка-МД“ ће моћи да лети 5х брже од брзине звука. Њени габарити ће омогућити да се она накачи у унутрашњи одсек вишенаменских ловаца Су-57, тако да ће летелица приликом њеног ношења задржати максимлани степен смањене радарске рефлективности. Поједини руски експерти сматрају да ће нова ракета заменити суперсоничну противбродску ракету Х-31.

Руски конструктори раде на хиперзвучној ракети која је намењена наоружавању вишенаменског ловачког авиона ген.5 Су-57. Цео пројекат се изводи под кодним именом „Личинка-МД“. Перспективна ракета ће бити у стању да достигне крстарећу брзину лета која је 5х бржа од брзине звука. Речи неименованог извора из руског војноиндустријског комплекса је пренео интернет портал лента.ру.

Према изворима које је саопштио саговорних руског портала, пре две године је започела друга етапа опитно-конструкторског рада на новој хиперзвучној ракети ваздушног базирања „Личинка-МД“. Перспективну ракету развија тим ракетних инжењера корпорације АО Тактическое ракетное вооружение (КТРВ). Пројектил поседује ракетни мотор „Изделие 70“. Њега је развила специјализована научно-истраживачка компанија АО „Тураевское машиностроительное конструкторское бюро „Союз“. Ради се о ракетном набојно-млазном мотору, који се налази у фази интензивних тестирања.

И остали извори су потврдили да руски војноиндустријски комплекс ради на перспективној ракети која ће се налазити у арсеналу ловца Су-57. Конструктори у овом моменту раде земаљска тестирања где се анализира фаза лансирања помоћу верних макета. Претпоставка је да ће ракета имати такве габарите да ће моћи да стане у унутрашње одсеке за наоружање ловца Су-57.

Војни експерт Дмитри Корнев сматра да ће нова ракета заменити противбродску суперосничну ракету Х-31. Он сматра да ће „Личинка-МД“ по својим техничко-тактичким перформансама спадати у ракете кратког домета.

Су-57 је руски вишенаменски борбени авион пете генерације, којег су развили ваздухопловни инжињери ОКБ Сухој. Он је намењен извршавању широког спектра задатака који се могу поставити испред једне ваздухопловне борбене платформе, као што је остваривање апсолутне ваздушне превласти изнад територије на којој се изводе активна борбена дејства, уништавање најразличитијих земаљских циљева и површинских бродова који су ојачани савременим противваздухопловним борбеним средствима, операције извиђања и надзора ваздушног простора на великим удаљеностима, уништавање командне инфраструктуре непријатеља итд.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *