ВИДЕО:Борбена употреба пушке СВД и PSL-54C у Сирији

Сирија СВД Драгунов

💀На видео материјалу се види дејство снајперских типова (наоружани пушкама СВД Драгунов и PSL-54C) у оквиру терористичке организације Исламска држава на територији Сирије. Ова организација је након ангажовања руске армије поражена на овом простору а тренутно се на њеној територији налазе остаци разбијених снага који покушавају да образују упориште у југоисточном делу земље са ослонцем на базу Ат-Танф.


На видео материјалу се види дејство из снајперске пушке PSL-54C и  СВД Драгунов у разним периодима сиријског сукоба. Снајперисти су том приликом користили непажњу бораца на првим линијама фронта. Приметно је да су на себи имали и камуфлажне костиме који су одговарали окружењу.

Терба истаћи да су највећи губици наношени приликом смањења интензитета борбених дејстава. Тада код одређеног броја војника долази до значајног пада опреза, што доводи до повећаног степена излагања непријатељској ватри и неизбежној смрти 💀. 

И српска војна индустрија производи верзију пушке СВД која носи ознаку Застава М91.Укратко, пушка је намењена за уништавање важних појединачних откривених (непокретних, тренутних, покретних) и маскираних живих циљева на већим даљинама. Успешно дејство снајперском пушком на откривене и добро видљиве циљеве дању, постиже се на даљинама до 1.000 метара. Најбољи резултати се остварују на даљинама до 800 метара. На нисколетеће авионе, беспилотне летелице и хеликоптере те падобранце, успешно дејство снајперском пушком постиже се на даљинама до 500 метара. Ноћу се најуспешније дејство остварује на даљинама до 400 метара.

За дневна гађања снајперском пушком стрелац има механички и оптички нишан. Ноћу се користи пасивни нишан. Нишанска даљина за гађање механичким нишаном је до 1.000 метара. Оптичким нишаном М83 до 1.200 метара. а пасивним до 500 метара.Снајперска пушка пуни се оквиром од 10 метака. Брзина гађања у борби зависи од врсте, тежине и карактера задатка.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *