АКТУЕЛНО: Пољска планира да за чак 250% повећа бројност своје армије

Пољска армија

⚡️Тренутно се у саставу пољске армије налази 120-140 хиљада војника и официра. У наредном циклусу ће њихов број увећати за приближно 2,5х. Такође, Пољска планира да значајно технички ојача своју армију набавком нових авиона, система за противваздухоплону одбрану, тенкова, артиљеријско-ракетних система…


Пољска има намеру да бројност своје војске увећа на 300 хиљада људи, Од тог броја у оперативним борбеним јединицама би се налазило до 250 хиљада војника, док би 50 хиљада било у јединицама територијалне одбране. На овај начин би ова држава имала једну од бројно највећих армија унутар Европске уније.

Пољска
Постани члан Телеграм канала Борбени Ефективи

ЛИНК

Поред тога није занемарљив и технички аспект када је у питању опремање пољске армије. Пољска планира да набави три ескадриле са 32 вишеманенска ловачка авиона пете генерације F-35 Lightning II. Ту се налазе и ракетни ПВО/ПРО системи Patriot.

Пољска има у плану да пет тенковских батаљона опреми са најновијом модификацијом америчког обт М1А2 SEPv3 (250). Артиљеријско-ракетне јединице се опремају вишецевним лансерима ракета који могу да испаљују балистичке ракете HIMARS, док се гради и флота беспилотних летелица која ће бити опремљена са 24 борбено-извиђачке летелице Bayraktar TB2.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *