НОВЕ НАБАВКЕ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Србија жели француске ракете “Мистрал”?

Мистрал ракете

Ракете “Мистрал” у јединицама Војске Србије?

Председник Србије је на конференцији за новинаре после завршетка војне вежбе на Пештеру изјавио да ће разговарати са председником Француске око набавке наоружања за Војску Србије.

Ради се о лаким преносним ракетним системима кратког домета “Мистрал”. Циљ ове набавке је осавремњивање копнених ПВО састава Војске Србије за борбу против непријатељских ваздухоплова на малим висинама и даљинама. У протеклом периоду је у великој мери запуштен овај сегмент Војске Србије, а добар део потпуно исправних средстава је чак и уништен. Ова средства су углавном била совјетске/руске производње. Војска Србије (раније Војска Југославије) је поседовала лака преносна ракетна средства “Стрела-2М” и “Игла”.

“Игла” се и даље налази у наоружању трупне одбране ПВО, где штити пешадијске и оклопно-механизоване јединице. Ови системи се налазе и у саставу Речне флотиле, где чине основну ПВО речних ратних бродова. Њен наследник је лаки преносни ракетни систем “Верба”.

ЛПРС “Мистрал”


Домет овог система је до 6000 метара, а карактерише га ракета која је опремљена пасивном самонавођеном инфрацрвеном бојевом главом. Њена маса износи 3 килограма, и парчадно-разорног је типа са око 1800 фрагмената од волфрама. Бојева глава се активира путем неконтактног ласерског упаљача. Максимална брзина ракете до 800 м/ секунди. Тежина ЛПРС са ракетом износи 20 кг.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *