ФРОНТ СИРИЈА: САА уништила на десетине исламиста и ослободила Тел Муради

Дамаск/Сувајда – Сиријска армија (САА) уништила заштитнице непријатеља и овладавала кањоном ас-Сафа који се налази јужно од Дамаска


Велики број припадника тзв. Исламске државе су користећи ноћ као заклон, напустили своје одбрамбене позиције и извршили тактичко повлачење са платоа (комплекс топографских објеката закључно са котом Тел Муради). Током свог повлачења, џихадисти су образовали заштитницу јачине 50-ак људи, и истурили је у правцу сиријских регуларних јединица које су наступале у правцу платоа.

У раним јутањим часовима, ова заштитница је покушала да у рејону гробнице шаха Хусеина која се налази у истоименој долини, задржи напад САА, где је после краткотрајне борбе практично у целини уништена (види слике у наставку текста).

Командант зштитнице је био извесни Абу Хаџар Шишани (ради се о чеченском добровољцу), који је са већином групе уништен на главном правцу напада. Поред њега, теже је рањен и његов непосредни заменик који је успео да се извуче са попришта битке, али је његова даља судбина веома неизвесна. Иза екстремиста је остао већи број аутоматских пушака, ручних ракетних бацача, а заплењен је и један противоклопни вођени систем “Фагот”.

Без обзира на то што се кључне позиције на овом платоу (мисли се на највишу коту) налазе под контролом сиријске армије, цео рејон још није очишћен од заосталих групица терориста. Они максимлано користе велики простор који је углавном непроходан за борбену технику.

Приликом напуштања својих позиција, ове групе су извршиле запречавање главних праваца наступања САА, тако што су поставили минска поља. На овом потезу је ангажована инжињерија у циљу разминирања малобројних комуникација и природних заклона где су боравили терористи.

Author: URAN

1 thought on “ФРОНТ СИРИЈА: САА уништила на десетине исламиста и ослободила Тел Муради

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *